Hund biter sönder saker – vilken försäkring gäller?

Alla som har hund kommer troligen vara med om att hunden biter sönder saker. Ibland är det ägaren skor i hemmet, ibland har hundägare otur och hunden biter sönder värdesaker för andra. Eller så biter hunden sönder riktigt dyrbara saker hemma som soffan eller hemelektronik.

En hund som biter sönder saker riskerar inte bara att skada egendom. Hunden kan även skada sig eller råka svälja främmande föremål som leder till problem. Här kan du läsa en guide om vilken försäkring som täcker vad när en hund biter sönder saker. 

Hund biter sönder saker – rätt hemförsäkring som hundägare

När en hund biter sönder saker är det viktigt med rätt hemförsäkring. Som hundägare är du alltid ansvarig för vad hunden gör. Det gäller oavsett om det är hemma hos dig, när den är lös eller om hunden har rymt.

Beroende på om hunden biter sönder andra personers eller ägarens ägodelar kan olika delar i hemförsäkringen ersätta kostnader. När en hund biter sönder saker kan ägaren bli skadeståndsskyldig. I hemförsäkringen är därför ansvarsskyddet viktigt för dig som har hund. 

Om en person vill ha ersättning när din hund bitit sönder något ska du vända dig till det försäkringsbolag du har din hemförsäkring. Då utreder försäkringsbolaget om ansvarsskyddet ger ersättning för det din hund förstört. Skulle det vara så att en hund biter en människa kan det bli tal om större skadestånd.

Biter din hund sönder saker i hemmet kan eventuellt en allriskförsäkring ge ersättning. Allriskförsäkring kallas även drulleförsäkring och det är värt att granska villkoren som hundägare. 

Allriskförsäkring ingår i vissa hemförsäkringar eller kan tecknas som tillägg. Som hundägare är det därför bra att jämföra olika hemförsäkringar. Framför allt att undersöka vilka som har tillägg som matchar ansvaret som en hundägare har gentemot andra. 

Det är även viktigt att granska vad försäkringen inte täcker. Exempelvis täcker inte alltid hemförsäkringen om en hund biter sönder tapeter eller dörrar.

Hund biter sönder saker och skadar sig – hundförsäkring kan täcka

När en hund biter sönder saker finns det alltid risk att hunden skadar sig. Det kan innebära allt från skador i munnen till att hunden sväljer saker den inte borde. I dessa fall kan det även bli aktuellt att kontakta en veterinär. Framför allt är det viktigt att rådgöra med en veterinär om du misstänker att hunden svalt något farligt. 

Olycksfallsförsäkringen i hundförsäkringen täcker i de allra flesta veterinärvård om hunden bitit sönder saker och svalt främmande föremål. Vissa hundförsäkringar ger även ersättning om hunden råkat skada tänderna när den biter sönder saker.

Att hundar sväljer främmande föremål som måste avlägsnas är inte något ovanligt försäkringsärende. Framför allt valpar biter gärna sönder saker och testar sina tänder på olika föremål. 

Vad gör man om hund svalt något olämpligt?

Det finns mängder med saker som är farliga för hundar. Framför allt när hund biter sönder saker kan den få i sig allt från batterier till glas eller plast. Du ska aldrig försöka framkalla kräkningar, det kan skada hunden. 

Du bör alltid rådgöra med en veterinär om du misstänker att hunden svalt något farligt. I många hundförsäkringar ingår FirstVet där du kan få råd och stöd via videosamtal. Det innebär att du kan få rekommendationer kring hur du ska agera om hund bitit sönder saker som är farliga. Du kan även få remiss till veterinär om du behöver besöka en djurklinik.

Hund biter sönder saker – tecken på att hunden svalt något olämpligt

Vanliga tecken på att hunden kan ha svalt något olämpligt är ofta att den får problem med magen och tarmen. Det kan visa sig genom att:

  • Hunden kräks och får diarré.
  • Vill inte äta och slutar dricka.
  • Hunden blir förstoppad och kan avföring kan utebli helt.
  • För ont i och omkring buken.
  • Hunden sträcker mycket på halsen och uppvisar problem med att svälja.

Beroende på om det främmande föremålet fastnat eller orsakar skador kan även blod förekomma i avföringen eller kräkningar. Då är det väldigt viktigt att kontakta en veterinär så fort som möjligt. 

Veterinären kan genom röntgen eller undersökningar med hjälp av ultraljud identifiera föremålet och eventuellt kan hunden behöva opereras. Priset för operation varierar mellan kliniker och hur avancerad veterinärvård som krävs. För att kunna ge sin hund den allra bästa vården kan det därför vara avgörande med en bra hundförsäkring.

Källor:

https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/guider–checklistor/guider—forsakring/du-har-blivit-kravd-pa-skadestand/vanliga-skadestandskrav/

https://evidensia.se/djurvardguiden/hund-som-atit-frammande-kropp/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *