Uppfödarförsäkring för hund

Siberian Husky försäkring

Som uppfödare har man mycket att tänka på, försäkring till tiken och valparna är en av alla de saker som man ska ordna med. Som tur är finns det flera försäkringsbolag som erbjuder bra uppfödarförsäkringar för hund vilka ger ett ekonomiskt skydd för både hundmamman och hennes bebisar.

Läs vidare och hitta bästa uppfödarförsäkringen för hund 2024!

Uppfödarförsäkringar – Bäst i test 2024

  1. Lassie Uppfödarförsäkring
  2. Svedea Uppfödarförsäkring
  3. Folksam Uppfödarförsäkring
  4. If Uppfödarförsäkring
  5. Agria Uppfödarförsäkring
Testvinnare
4.8
/
5
  • Billig uppfödarförsäkring
  • Ersätter kejsarsnitt och fertilitet
  • Täcker dolda fel hos valp upp till 3 år och 3 månader
Ersättning från Lassie Uppfödarförsäkring
Veterinärvård för valp: Ja, 30 000 kr för hela kullen
Dolda fel valp: Ja, upp till 3 år och 90 dagar
Livförsäkring för valp: Ja, upp till 10 000 kr/valp
Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Ja, tik och hane
Användbarhet tik: Tilläggsförsäkring
4.6
/
5
  • Personligt ombud
  • Fria besök hos FirstVet för hela kullen
  • 30 % rabatt från första hunden
Ersättning från Svedea Uppfödarförsäkring
Veterinärvård för valp: Ja, upp till 8 000 kr/valp
Dolda fel valp: Ja, upp till 3 år och 90 dagar
Livförsäkring för valp: Ja, upp till 8 000 kr/valp
Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Ja, tik och hane
Användbarhet tik: Ja, upp till 50% av livförsäkringsbeloppet
4.4
/
5
  • 10% rabatt på valpkullsförsäkringen om din tik är försäkrad i Folksam
  • Livförsäkringen ersätter valpens försäljningspris
  • Förmånliga erbjudanden
Ersättning från Folksam Uppfödarförsäkring
Veterinärvård för valp: Ja, upp till försäljningspriset
Dolda fel valp: Ja, upp till 3 år
Livförsäkring för valp: Ja, valpens försäljningspris
Kejsarsnitt: Nej
Fertilitetsutredning: Nej
Användbarhet tik: Tilläggsförsäkring
4.3
/
5
  • 20 % uppfödarrabatt på alla dina hundförsäkringar
  • 3 olika försäkringsnivåer
  • Omfattande skydd för mamman
Ersättning från If Uppfödarförsäkring
Veterinärvård för valp: Ja, upp till 8 000 kr/valp
Dolda fel valp: Ja, upp till 3 år
Livförsäkring för valp: Ja, upp till 8 000 kr/valp
Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Nej
Användbarhet tik: Tilläggsförsäkring
4.1
/
5
  • Dolda fel ersätter valpens försäljningspris
  • Endast en fast självrisk/kull
  • Ersätter fertilitetsutredning för hanen
Ersättning från Agria Uppfödarförsäkring
Veterinärvård för valp: Ja, upp till 30 000 kr/kull
Dolda fel valp: Ja, upp till 3 år
Livförsäkring för valp: Ja, upp till försäljningspriset
Kejsarsnitt: Ja
Fertilitetsutredning: Ja, tik och hane
Användbarhet tik: Tilläggsförsäkring

Vilken försäkring ska man ha som uppfödare?

Det finns lite olika namn på försäkringar för hunduppfödning. Uppfödarförsäkring, avelsförsäkring och valpkullsförsäkring är några exempel, alla är dock i stort sett samma sak – en försäkring för dig som håller på med djuravel.

Bra att veta! Vissa försäkringsbolag kräver att du har en registrerad kennel för att du ska få teckna deras uppfödarförsäkring. Detta kan du läsa mer om i hundförsäkringens villkor.

Vad är en uppfödarförsäkring?

En uppfödarförsäkring fungerar ungefär på samma sätt som en vanlig hundförsäkring, skillnaden är att den har delar som riktar sig mer mot uppfödning, samt att den istället för att ersätta endast en hund, ersätter vissa åkommor hos både tiken och valparna. I vissa fall kan försäkeringen t.om ha vissa fördelar för den delaktiga hanen. 

Detta betyder alltså att du inte behöver individuella försäkringar, utan det räcker med en enda försäkring till alla hundarna. 

Hitta och välj rätt försäkring för uppfödare

De flesta försäkringsbolag som tillhandahåller hundförsäkringar erbjuder försäkringar vilka är inriktade på avel, ibland som separata försäkringar och ibland är det en eller flera tilläggsförsäkringar till grundskyddet.

Oavsett hur bolaget har valt att lägga upp skyddet så finns det vissa saker som är extra viktiga att de ingår i försäkringen.

Jämför hundförsäkring för uppfödare innan du bestämmer dig! Det finns många försäkringsbolag att välja mellan där alla har olika priser och villkor för avelsförsäkring för hund.

Jämför uppfödarförsäkring för hund

När du ska försäkra hundar som används inom uppfödning ska du börja med att jämföra hundförsäkringens innehåll samt dess försäkringsbelopp. Det finns nämligen mer eller mindre viktiga delar i en uppfödarförsäkring och olika ersättningssummor.

Tänk på! En försäkring för uppfödare kan antingen bestå av en enda försäkring som täcker allt, eller så finns det en basförsäkring vilken du måste komplettera med tilläggsförsäkringar. En avelsförsäkring täcker sällan sjukdomar och skador som inte är anslutna till uppfödningen.

Viktigt innehåll i en försäkring för dig som föder upp hundar

Eftersom att innehållet varierar så stort mellan bolagen har vi valt att göra en lista på delar som är viktiga att de ingår i försäkringen, för att den ska täcka allt som har med aveln att göra.

Veterinärvård från valparnas födsel

Veterinärvård för valp fungerar på samma sätt som en vanlig hundförsäkring. Den ska ersätta sjukdomar och olycksfall från födseln fram till överlåtelsedatum av valpen, eller upp till en viss ålder (oftast 12 veckor). 

Hur mycket hundförsäkringen ersätter för valpar beror helt och håller på hur försäkringsbolaget har valt att lägga upp det. Vissa erbjuder en fast summa, medan andra ger dig möjligheten att välja mellan olika försäkringsnivåer.

Dolda fel

Försäkringen ska ge ett bra skydd för din valp om den skulle ha dolda fel som visar sig efter att den har sålts.

Att ha en dolda fel-försäkring till hund kan spara dig mycket pengar, detta då du som säljare har som skyldighet att ersätta dolda fel som upptäcks inom tre år från leveransdagen, och det gäller vare sig du har en försäkring eller inte. Detta är vad konsumentköplagen säger om dolda fel på hundvalp.

Vad räknas som ett dolt fel?

Ett dolt fel är en sjukdom eller defekt som funnits eller börjat utvecklas innan valpen levererats till sitt nya hem, men som inte upptäcktes vid veterinärbesiktningen. För att det ska räknas som dolt fel måste det vara en åkomma som inte var möjligt för veterinären att se vid undersökningen. Har veterinären gjort en miss gäller inte dolda fel-försäkringen.

Kejsarsnitt

Försäkringen ersätter kostnader för kejsarsnitt. Detta brukar vara begränsat till två kejsarsnitt/hund då en tik som har förlösts med två kejsarsnitt inte ska fortsätta användas inom avel.

Misslyckad parning och fertilitetsutredning

Ersätter kostnader för en fertilitetsutredning av tiken om hon inte blir dräktig. Försäkringen ersätter även en utredning av hanen om han inte kan ge valpar.

Livförsäkring för valp

Om valpen dör eller måste avlivas pga en sjukdom eller skada så kan du få ersättning för valpen, detta gäller mellan 5-12 veckors ålder. Ersättningsbeloppet brukar vara omkring  8 000-10 000 kr/valp, men vissa försäkringsbolag erbjuder ersättning upp till försäljningspriset.

Förlorad avelsförmåga och avelsduglighet

Om hunden förlorar sin egenskap inom avel kan du få ersättning med upp till hundens marknadsvärde. 

Att tänka på när du tecknar uppfödarförsäkring

Det finns en del saker som du bör ha i åtanke när du jämför hundförsäkringar som är riktade till uppfödare.

1. Vem gäller försäkringen för?

Försäkringen ska ge ett ekonomiskt skydd för tiken och valparna, samt visst skydd för hanen (detta ingår inte alltid). Valparna ska även vara skyddade av dolda fel-försäkring i upp till tre år efter födseln, den gäller även när de har flyttat till sina nya ägare. 

När valparna fyller 12 veckor gäller inte längre avelsförsäkringen (förutom dolda fel), då måste du eller de nya ägarna teckna en vanlig veterinärvårdsförsäkring.

2. Vad täcker uppfödarförsäkringen?

Vissa försäkringar ger ett väldigt begränsat skydd, se till att minst valparna och tiken har ett omfattande skydd inom avel. 

Försäkringen ska alltid ge ett ordentligt skydd för tiken såsom kejsarsnitt, förlorad avelsförmåga och fertilitetsutredning. Den ska även ge ett skydd för valparna när de är födda, som veterinärvård, dolda fel samt livförsäkring. Om försäkringen ger någon typ av ersättning för den delaktiga hanen är det oftast ett plus i kanten. 

Många gånger måste du komplettera med en vanlig hundförsäkring till mamman, så hon får ett skydd mot sjukdomar, skador och olyckor som inte är relaterade till aveln. Valparna försäkras individuellt efter 12 veckor.

3. Vad är villkoren kring karensdagar?

De flesta försäkringarna har någon typ av karenstid/karensperiod vid nyteckning. Karenstiden är x antal dagar i början av försäkringstiden som du inte har rätt till ersättning från försäkringsbolaget.

När man pratar om karens för avelsförsäkring brukar det oftast gälla komplikationer under dräktighet samt kejsarsnitt. Men detta är förstås individuellt och du ska alltid läsa hundförsäkringens villkor vid innan du tecknar nytt.

Hur många karensdagar det handlar om bestämmer försäkringsbolaget, men för kejsarsnitt och komplikationer brukar det vara cirka 60 dagar. Därför bör du teckna en försäkring så fort du bestämmer dig för att avla på din hund.

Tips! Letar du efter en vanlig hundförsäkring utan karensdagar kan du med fördel läsa vår artikel om försäkringsbolag som erbjuder just det, klicka här.

4. Har avelsförsäkringen självrisk?

Självrisk är den del av vårdkostnaden som du måste stå för själv innan du har rätt till ersättning från försäkringen. Vanligtvis betalar man en fast självrisk och en rörlig självrisk för hundförsäkring, men det kan skilja sig lite när det kommer till uppfödarförsäkring.

Läs försäkringsvillkoren för uppfödare för att se vad som gäller för just din försäkring.

Tips! Letar du efter en vanlig hundförsäkring utan självrisk kan du med fördel läsa vår artikel om försäkringsbolag som erbjuder just det, klicka här.

5. Hur mycket kostar uppfödarförsäkringen?

Priset ska inte styra ditt val av försäkring, men det kan förstås spela en stor roll. Uppfödarförsäkringens pris finns sällan tillgängligt på försäkringsbolagets hemsida, de flesta begär att man fyller i ett kontaktformulär för att få prisuppgifter.

Vanliga frågor och svar om uppfödarförsäkring

Vilken avelsförsäkring för hund är bäst 2024?

Innehållet i en uppfödarförsäkring är generellt detsamma, det som skiljer dom åt är oftast ersättningsbelopp samt priser. 

Den bästa avelsförsäkringen ska innehålla minst veterinärvård, dolda fel och livförsäkring för valp samt skydd för valpmamman med kejsarsnitt och förlorad avelsförmåga. 

När ska man försäkra valpkull?

Om du har försäkrat din hund med uppfödarförsäkring är valparna försäkrade direkt när dom föds. Om du av någon anledning inte har tecknat uppfödarförsäkring ska du försäkra valparna så fort dom har fötts, detta kan dock resultera i att du måste vänta ut x antal karensdagar.

Hur ansöker man om en uppfödarförsäkring?

Vissa försäkringsbolag har kontaktformulär på deras webbplats där du fyller i uppgifter till dig så företaget kan kontakta dig, varpå ni diskuterar försäkringen via telefon. Vissa bolag skickar sedan ut papper som du får skriva under, medan andra erbjuder digitala tjänster.

Andra försäkringsbolag har digital ansökan om avelsförsäkring tillgänglig på hemsidan. Då fyller du i uppgifter om dig själv och din hund, därefter får du ett pris på avelsförsäkringen samt all information du kan komma att behöva. Kontraktet tecknas därefter digitalt när du har godkänt allt, detta sker oftast med BankID.

Ett tredje alternativ är att du själv ringer till det försäkringsbolaget som du vill teckna avelsförsäkringen hos och tecknar direkt.

Kan man få rabatt som hunduppfödare?

Som hunduppfödare kan du få rabatt på hundförsäkring för tiken och valparna. Du kan t.ex få 30% rabatt på Svedeas och Modernas hunduppfödarförsäkring.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%