Fodervärd till hund? Viktigt att tänka på hundförsäkring

Att vara fodervärd är ett alternativ till att köpa hund som kan passa en del personer. Att vara fodervärd kan vara givande och ett sätt att prova på om hundlivet är rätt för dig. Det är även viktigt med hundförsäkring som passar i olika situationer. Framför allt om hunden ska användas i avel och till utställningar.

Här kan du läsa guide om vad det innebär att vara fodervärd till hund. Du får även viktiga råd kring hur du ska göra med hundförsäkring.

Vad innebär det att vara fodervärd till en hund?

Att vara fodervärd kan innebära olika saker. Det kan vara att en uppfödare vill behålla en viss hundvalp med bra egenskaper för avel. Samtidigt kanske inte uppfödaren har plats och energi att hålla hunden i god form. Då kan du istället ta över valpen utan kostnad men du förbinder dig till eventuellt låta hunden paras ett visst antal gånger och/eller användas i tävlingar.

Efter avtalet är uppfyllt kan äganderätten till hunden övergå till fodervärden. Det är inte någon automatisk rätt utan regleras av avtal. Det finns standardavtal genom Svenska Kennelklubben som är bra att använda för att undvika tvister. 

Även Försvarsmakten och Polisen behöver ibland fodervärdar. Det rör sig ofta om kortare perioder som hundens första levnadsår. Därefter tillträder hunden i tjänst om den klarar lämplighetstester. Det passar inte alla då det kan vara svårt känslomässigt att lämna bort en hund efter ett år.

Fodervärd till hund – vem ska stå för försäkring?

Det reglerar fodervärd och ägare till hund i fodervärdsavtalet. Använd med fördel Svenska Kennelklubbens fodervärdsavtal där ni även kan reglera vem som ska stå för respektive hundförsäkring. Det är vanligt att fodervärden står för veterinärvårdsförsäkringen. Därför är det bra att jämföra olika hundförsäkringar. 

Beroende på hundras kan det finnas speciella försäkringar. Bland annat för:

Om du vill jämföra hundförsäkringar får renrasiga hundar bör du alltid läsa på om rasspecifika sjukdomar och problem. Det kan vara allt från problem med leder och patellaluxation till tandsjukdomar. 

Många gånger rör det sig om mer värdefulla renrasiga hundar som ska ingå i avelsprogram. Då kan uppfödaren stå för livförsäkring, eventuella avelsförsäkringar och användbarhetsförsäkringar. 

Det kan även tillfalla fodervärden att stå för alla försäkringar. Innan du tecknar en försäkring till den hund du ska vara fodervärd åt är det bra att göra upp i det skriftliga avtalet vem som står för respektive kostnader.

Krav på fodervärd att hålla hunden vid god hälsa

I fodervärdsavtalet ingår att hålla hunden frisk och i god form. Det inkluderar att se till att hunden får den veterinärvård som är nödvändig för att den ska må bra. Eftersom hunden i många fall ska ställas ut behöver den ha bra kondition och muskulatur.

Eftersom det kan hända olyckor, hunden kan råka ut för skador eller sjukdomar är en hundförsäkring viktig. I händelse av att hunden skulle bli obrukbar för avel eller utställning är det användbarhetsförsäkring som kan ge ersättning.

Livförsäkring kan ersätta om hunden avlider på grund av sjukdom eller olycka. Tänk på att vid avlivning kan försäkringsbolagen ha krav att veterinären intygar att avlivning är nödvändigt. Som fodervärd kan du även behöva intyg till uppfödaren från veterinär.

Vad krävs i regel av en fodervärd till hund?

Till skillnad mot när du äger en hund bestämmer du inte fritt över hunden. Vad som krävs av dig som fodervärd ska regleras i avtal. Några vanliga krav är:

  • Är du fodervärd åt en tik kan uppfödaren kräva ett visst antal valpkullar. Ibland bor tiken hos uppfödaren från parning till valparna flyttar till sina egna hem.
  • Om du är fodervärd till en hanhund kan det vara ett visst antal parningar som skrivs in i avtalet.
  • Uppfödaren kan vilja tävla och ställa ut hunden. Det kan kräva att du tränar med hunden och förbereder den för att ställas ut.
  • Det är inte säkert att du själv får tävla eller ställa ut hunden du är fodervärd till. Det kan även finnas andra begränsningar i vad du får lov att göra med hunden.

När avtalet är fullgjort kan du ibland få hunden överskriven till dig och du blir ägare. Det ska i så fall framgå tydligt i fodervärdsavtalet när det ska ske.

Källor:

https://www.skk.se/sv/kopahund/att-kopa-hund/Nar-du-bestamt-dig/att-vara-fodervard/

https://www.skk.se/sv/Vara-dokument/Blanketter/Uppfodning/fodervardsavtal/

https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/luftstridsskolan/hundtjanstenheten/vill-du-bli-fodervard/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *