Patellaluxation innebär att hundens knäskål hoppar ur led. Patella betyder knäskål och luxera innebär förskjutning. Det är en relativt vanlig diagnos, framför allt hos mindre hundraser. Ibland kan det krävas operation och en försäkring kan ibland täcka behandlingskostnader.
Här kan du läsa om:
- Vad innebär patellaluxation för en hund?
- Behöver en hund med patellaluxation opereras?
- Hund med patellaluxation – så här går en undersökning till
- Vilket symtom visar en hund med patellaluxation?
- Hund med patellaluxation – kostnad för operation och försäkring
Tänk på att bara en veterinär kan fastställa om en hund råkat ut för patellaluxation och avgöra vilken behandling som behövs.
1. Vad innebär patellaluxation för en hund?
När en hund råkar ut för patellaluxation är det i regel för att strukturen kring knäskålen har försvagats. Även hur bakbenens skelett är utformat påverkar om hunden kommer drabbas. Därför görs ibland tidiga undersökningar på vissa raser. Hunden knäskål kan hamna antingen på insidan eller utsidan av knäleden.
När knäet hoppar ur led kan en del hundar uppleva kraftig smärta. Patellaluxation kan även i längden leda till olika förslitningsskador. Vissa hundar kan även utveckla artros till följd av förslitningsskadorna. Hundar som diagnostiseras med patellaluxation bör inte användas inom avel.
2. Behöver en hund med patellaluxation opereras?
Bara en veterinär kan avgöra om en hund behöver opereras. Misstänker du att din hund råkat ut för patellaluxation är det därför viktigt att du pratar med en veterinär. Patella kan vara av olika allvarlighetsgrad på en skala 0 till 3, där 3 är den allvarligaste formen. Då har knäskålen hamnat i fel läge permanent.
Veterinären bedömer om det är nödvändigt med en operation. Ibland kan andra åtgärder sättas in i form av medicinsk behandling. Även massage och att arbeta med att stärka musklerna i benet kan vara en del av rehabilitering. För hundar som har problem med patella är det även viktigt att hålla en normal vikt.
3. Hund med patellaluxation – så här går en undersökning till
Veterinären börjar i de flesta fall med att känna med händerna på knäskålarna. Det är ett sätt att fastställa om knäskålen hoppar ur led spontant eller vid manipulation. Genom att känna på knäskålen kan även veterinären bedöma om det sker helt eller delvis.
I många fall krävs röntgenundersökning för att fastställa hur knäleden ser ut. Då skapar sig en veterinär även en bättre bild över hur själva benet är utformat och om det finns några förslitningsskador.
4. Vilket symtom visar en hund med patellaluxation?
Tre vanliga symtom på att en hund drabbats av patellaluxation är:
- Hunden kan få en knäande eller lätt hoppande gångstil.
- En hund kan även börja halta konstant eller då och då.
- Hunden börjar hålla upp ena benet.
En del hundar visar tydligt att det gör ont men det är inte alla hundar som signalerar smärta. Därför är det viktigt att om hunden gångstil börjar förändras att konsultera en veterinär. Om behandling sätts in tidigt minskar riskerna för komplikationer. Många hundar kan leva länge utan problem med rätt diagnos och behandling.
5. Hund med patellaluxation – kostnad för operation och försäkring
Exakt pris för operation varierar mellan djurkliniker. Priset kan även variera om det krävs mer avancerade kirurgiska ingrepp. Det går att räkna med runt 19 000 kronor och uppåt. Övrig behandling som uppföljningar, medicinering och terapi kan även vara kostsamt.
Hunden behöver i många fall röntgas för att fastställa hur knäskålen hamnat. Därför är det bra med en hundförsäkring. När det kommer till problem med leder och patella kan det finnas krav på att hunden ska ha försäkrats vid en viss ålder och utan avbrott. Därför är det bra att teckna en hundförsäkring redan när hunden är valp. Prata alltid med ditt försäkringsbolag om din hund behöver veterinärvård på grund av patella.
Källor:
https://www.hbgvet.se/poliklinik/ortopedi-patellaluxation/
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/patellaluxation-hund/
https://www.falkenbergsdjurklinik.se/priser
https://www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/patellaluxation/