Tandlossning (parodontit) hos hund är långt ifrån ovanligt och en hundförsäkring täcker sällan behandling. Den grundläggande veterinärvårdsförsäkringen täcker sällan den tandvård som behövs vid tandlossning.
Flera försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkring till hund som en tandförsäkring. Däremot täcker tandförsäkringen sällan sjukdomar som parodontit. Det har att göra med att tandlossning hos hund i de allra flesta fall går att förebygga.
Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga tandlossning hos hund, vad du ska tänka på med en tandvårdsförsäkring och hur parodontit behandlas.
Tandlossning hos hund – vad är det och hur uppstår det?
Parodontit är en tandlossningssjukdom som i de allra flesta fall beror på tandsten. Bakterier bildar en beläggning på tänderna som sedan kan sprida sig till tandköttet. Bakterier och tandsten går ner i fickor kring tänderna och inflammationen sprider sig. Det leder till att både käkbenet och tandbenet bryts ned vilket leder till att tänderna lossnar.
Det vanligaste är att tandlossning uppstår hos en äldre hund men det förekommer även hos yngre hundar. Vissa raser är även mer benägna än andra att drabbas av parodontit som orsakas av tandsten. Bland annat Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Yorkshireterrier och Papillon har lättare att bilda tandsten som leder till tandlossning.
Parodontit – vad täcker hundens försäkring?
De allra flesta försäkringsbolag erbjuder någon form av hundförsäkring som täcker tandvård. Det kan vara genom en mer omfattande hundförsäkring eller som tillägg i form av tandvårdsförsäkring. Villkoren varierar och det kan finnas en del undantag eller karenstid.
Bland annat ManyPets erbjuder möjlighet att försäkra vid tandsjukdomar och tandskador. Även Lassie, Svedea, ICA Försäkring och Moderna erbjuder möjligheter att lägga till tandvård till hund i försäkring.
En tandvårdsförsäkring kan minska kostnaderna för många behandlingar som rör hundens tänder. Däremot finns det ofta undantag i en försäkring om tandlossning hos hund uppstår på grund av dålig munhygien. Därför är det bäst att förebygga så gott det går parodontit hos hund.
Hur behandlar veterinären en hund vid tandlossning?
När väl tandlossning börjat utvecklas är det vanligt att veterinären behöver dra ut flera tänder. För att kunna bedöma omfattningen behöver hunden mun undersökas noga. Därefter går det att lägga upp en behandlingsplan. Ibland används röntgen för att både följa upp och diagnostisera.
Hunden sövs för att kunna dra ut tänder. Beroende på hur många tänder, eller om flera stora tänder behöver avlägsnas behöver hunden behandlas flera gånger. Det görs även en eftervård och uppföljning för att bevaka hur tandlossningen utvecklas efter den inledande behandlingen.
Tandlossning innebär ibland en dyr behandling. Det är inte ovanligt att det kostar mellan 6 000 och 12 000 att behandla parodontit hos hund. Kostnaden beror helt på hur långt tandlossning spridit sig. Att prata med en veterinär ger dig bäst bild över den individuella behandlingen.
Hur förebygger jag bäst parodontit på en hund?
Det bästa sättet att förebygga parodontit genom att hjälpa hunden med en god munhygien. Regelbunden tandborstning förhindrar att tandsten bildas. En veterinär kan ge dig allra bästa råd för din hund när det kommer till munhygien. Du kan även få råd hur du ska borsta tänderna på allra bästa sätt och du får en individuell rådgivning.
För att förhindra tandlossning är det viktigt att regelbundet ta bort tandsten på hunden. Det är veterinären som tar bort tandsten när det behövs. Den farligaste tandstenen sitter under tandköttet och det krävs utbildning för att få bort den på rätt sätt. Ta bort tandsten själv kan orsaka skador på hundens tänder och tandkött.
Priserna för att ta bort tandsten varierar men det är billigare att förebygga än att behandla tandlossning. Genom att hjälpa hunden med en god munhygien är det även troligare att en försäkring täcker om det uppstår en tandsjukdom.
Tecken på att hunden har problem med tandlossning
Vanligen symtom på att hunden har problem med tänder är:
- Hunden börjar lukta illa i munnen.
- Synlig tandsten och förändringar på tandköttet.
- Hunden äter sämre och har svårt att äta.
- Blödningar från tandköttet i samband med att hunden tuggar.
- Har hunden ont kan även beteendet förändras.
Misstänker du att hunden har problem med tänder bör du prata med en veterinär. Då kan orsak fastställas. Parodontit är bara en av flera tandsjukdomar som kan drabba en hund och ibland kan försäkringen täcka behandling.