Tandfraktur hos hund? då kan en försäkring täcka behandlingen

Att en hund får tandskador som en tandfraktur är inte alls ovanligt. Hunden använder tänderna till allt möjligt varje dag. När hunden leker med tuggleksaker, drar och bär på olika saker. En tandfraktur kan också uppstå om hunden tuggar på hårda ben eller stenar. Det vill säga när en hund gör saker som en hund tycker om att göra.

Tandskador som tandfrakturer täcks som tur är många gånger av en hundförsäkring. Regelverket och villkoren kan däremot variera mellan försäkringsbolag. Vissa mindre hundraser har lättare att drabbas av tandskador och då kan det vara bra med en speciell tandvårdsförsäkring. 

Tandfraktur hund- vad kostar det?

Kostnaden varierar beroende på vilken behandling som är aktuellt och mellan olika veterinärkliniker. En tandfraktur kan innebära att tanden har gått helt av eller att den spruckit. Ibland görs en rotfyllning och i andra fall avlägsnas tanden helt. Veterinären avgör vad som är bäst genom en individuell bedömning.

Oavsett behandling är det relativt dyrt att åtgärda tandfrakturer. För att åtgärda en tandfraktur krävs det att hunden sövs och ofta skadan bedömas med hjälp av tandröntgen. Att dra ut en tand kan därför kosta från cirka 5 000 kronor och uppåt. En veterinär kan ge dig ett mer korrekt prisförslag utifrån vilken behandling som behövs. 

Går det att förebygga tandfraktur hos hund?

Till viss del går det att förebygga tandfraktur men en hund kan alltid råka ut för en olycka. Några tips för att minska risken för tandfraktur är:

  • Låt inte hunden tugga och leka med stenar eller andra hårda föremål.
  • Undvik att låta hunden gnaga på tennisbollar som kan nöta ner tänderna.
  • Hundar gillar ben och framför allt märgben, tyvärr kan även hunden bryta av en tand på hårda ben som oxben.

Det är bra att då och då se över hundens mun. Upptäcker du en skadad tand bör du alltid kontakta en veterinär. Att åtgärda en tandfraktur i tidigt stadie minimerar risken för komplikationer. En tandfraktur kan även orsaka hunden stort lidande på grund av smärtan.

Hur ser en tandfraktur ut på en hund?

Ibland är det väldigt tydligt eftersom tanden gått av helt. Även en spricka kan synas tydligt. Beror tandfrakturer på att tänderna bryts ner går det ibland att se en mörk prick. Den kan vara brunaktig eller svart beroende på hur illa pulpan skadats. 

Blottas pulpan leder det till mycket smärta för hunden. Bakterier kan även orsaka rotspetsabscess som kan leda till allvarligare infektioner. Låt en veterinär som lättare kan identifiera skador på hundens tänder besiktiga hundens mun regelbundet.

Hundförsäkringar som täcker tandfraktur

De allra flesta försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring täcker tandfraktur som uppstår på grund av olycka. Bland annat ManyPets, Lassie, Svedea. Agria och Moderna ersätter tandfraktur. 

Veterinärvårdsbeloppet kan variera och så även villkoren för när ersättning betalas ut. Därför är det viktigt att granska olika försäkringars villkor när det kommer till tandfraktur. En försäkring kan löna sig snabbt när olycka är framme och hunden skadar tänderna.

Eftersom tandfrakturer är vanlig bör du alltid kontrollera så att det ingår i hundens försäkring. Det finns även speciella tandvårdsförsäkringar till hund som ger ett mer omfattande skydd. Tänk på att alltid anmäla tandskador till ditt försäkringsbolag om det skulle uppstå komplikationer senare.

Källor:

https://distriktsveterinarerna.se/vara-priser/prislistor/prislista–hund

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/tandfraktur-hos-hund/

https://evidensia.se/tandskolan/hund-tandskador-olycka/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *