Guide till skyddsväst till hund & hundförsäkring

Antalet hundar som skadas av vildsvin har ökat, framför allt i samband med jakt. Det är framför allt jakthundsraser som skadas och dödas enligt statistik från försäkringsbolagen. De flesta olyckor sker i områden där det finns många vildsvin. För att skydda en hund mot vildsvinsskador rekommenderas att använda en skyddsväst.

En skyddsväst skyddar inte bara hunden från allvarliga skador och i värsta fall död. Det kan ge en lägre självrisk om du har en hundförsäkring och hunden behöver veterinärvård efter vildsvinsskador.

Här kan du läsa mer om hur du väljer skyddsväst till din hund. Hur du ska agera i händelse av olycka och vad som är bra att tänka på med hundförsäkring.

Hur väljer man rätt skyddsväst till en hund?

Det finns flera olika modeller av skyddsväst till hund. Framför allt framtagna till jakthundar som ska skydda hunden mot skador och olyckor. Farorna är många för en hund lös i skogen. Därför är det bra med en skyddsväst som har flera egenskaper.

En skyddsväst är framtagen för framför allt skador orsakade av vildsvin har extra skydd runt halsen, buken och bröstet men även bakdelen. Eftersom vildsvinet har vassa betar och kan bitas behövs flera lager kevlar för att skydda optimalt.

Det är bra om skyddsvästen har inbyggda reflexer. Reflexen bidrar till att hunden syns bättre oavsett tid på dygnet. I händelse av att hunden springer ut på en trafikerad väg minskar risken att hunden blir påkörd. 

Runt om i skog och mark finns det gott om vattendrag vilket leder till att hunden riskerar att drunkna. Det finns skyddsvästar som hjälper hunden att flyta. 

Det är inte alltid det går att kombinera alla önskvärda egenskaper i en enda skyddsväst. Därför är det bäst att utvärdera på förhand vilka faror som är störst lokalt för en lös hund i skog och mark. 

Så här köper du rätt skyddsväst till en hund

I vissa fall kan en skyddsväst bidra till att sänka självrisken hos försäkringsbolaget i händelse av skada. Då är det bäst att kontrollera med ditt försäkringsbolag om de har krav på någon speciell skyddsväst till hund. Om det inte finns några krav från försäkring vilken skyddsväst du ska köpa till din hund kan du utgå från:

 • Skyddsvästen ska vara framtagen de moment hunden ska utföra eller skyddas mot. 
 • Storleken är viktig, västen ska sitta bra och hunden ska kunna röra på sig.
 • Skyddsvästen ska inte bidra till att hunden blir överhettad. Anpassa därför väst efter utomhustemperatur.
 • Ska västen skydda mot vargangrepp kan du kontrollera om det finns bidrag i ditt län att söka för inköp av skyddsväst.

Om hunden används vid jakt är det alltid viktigt att kontrollera med försäkringsbolaget vilka skador och olyckor som omfattas av hundförsäkringen. En del försäkringsbolag har speciella jaktförsäkringar till hundar. 

Rekommendationer- minska risken för olyckor i skogen

En skyddsväst för både jakthundar och hundar som riskerar att komma i närkontakt med vildsvin är alltid en extra trygghet. Det finns rekommendationer hur du kan minska risken för skador och hur du ska förbereda dig.

 • När du är ute på jakt eller i skog är det bra att ha med sig ett första hjälpen kit till hunden.
 • Ha med dig kontaktuppgifter till veterinär. I de allra flesta hundförsäkringar ingår FirstVet som inkluderar samtal med experter, även via videolänk. 
 • Släpp inte flera hundar samtidigt som kan hetsa varandra till jakt.
 • Snö, dålig sikt och svår terräng gör det svårt för hunden att komma undan rovdjur och vildsvin. Var extra observant om du släpper hunden under dessa förutsättningar.
 • Träna lydnad. Om hunden lär sig komma på inkallning och stanna när du ger kommando kan du undvika farliga situationer.
 • Läs på om det finns mycket rovdjur och vildsvin i området där du släpper hunden lös.
 • Se till att ha en bra skyddsväst till din hund som är anpassad för farorna i området. 
 • En GPS gör det lättare att hitta hunden om den försvinner eller råkar ut för en olycka.

Om hunden råkar ut för exempelvis en vildsvinsolycka kan du behöva intyga att din hund bar skyddsväst vid tillfället. Det inkluderar att visa upp kvitto på inköpet av skyddsväst. Ibland krävs andra former av bevis som att någon intygar att hunden bar skyddsvästen eller fotografi.

Välj rätt hundförsäkring till din hund

Att skaffa en försäkring till din hund kan vara avgörande vid skador och olyckor i skog och mark. Operationer och behandlingar kan bli kostsamma och en hundförsäkring kan täcka allt från veterinärvård till medicin och rehabilitering. För att hitta rätt hundförsäkring är det bra att jämföra olika försäkringsbolag. 

Ska du jaga med hunden är det bra att undersöka om försäkringsbolagen erbjuder jakthundsförsäkringar. Bland annat Agria har speciell jakthundsförsäkring. Även Sveland erbjuder speciella försäkringar till jakthundar.

Jakthundsförsäkring kan vara med omfattande vid skador i samband med jakt. Hundförsäkringen kan även inkludera användbarhetsförsäkring om hunden skulle skada sig och inte kunna jaga. 

Även en livförsäkring kan vara aktuellt för värdefulla hundar vid jakt. Kontrollera med respektive försäkringsbolag vad som gäller om du vill jaga med din hund. Det kan finnas krav på att hunden ska tillhöra kategorin jakthundsraser eller vara blandras där jakthundsraser ingår.

Källor:

https://www.jaktjournalen.se/antalet-hundar-som-skadas-och-dodas-av-vildsvin-okar/

https://svenskjakt.se/hund/forsakringsbolag-tillater-alla-skyddsvastar/

https://www.jaktjournalen.se/forsakringsbolag-andrar-sjalvrisk-for-skyddsvastar/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *