Rotspetsabscess hos hund– symtom & vanliga orsaker

Rotspetsabscess hos hund eller som det även kallas rotspetsböld, kan uppstå om bakterier angriper tandroten. Den vanligaste orsaken till rotspetsabscess hos hund är en tandfraktur. Rotspetsböld kan även bildas om en tand blivit kariesskadad. Det kan också uppstå vid parodontit, det vill säga tandlossning.

En hundförsäkring som täcker tandvård kan ibland täcka veterinärkostnader. Här kan du läsa om hur du upptäcker rotspetsabscess på en hund. Vilken behandling det finns och om hur du i vissa fall kan förebygga rotspetsböld.

Vanliga symtom hos hund vid rotspetsabscess

Rotspetsbölder är mycket smärtsamma. Även hunden inte visar tydligt att den har ont kan följande märkas:

  • Hunden beter sig inte som vanligt utan undviker att tugga på leksaker.
  • Din hund börjar tugga mer på ena sidan en andra.
  • Undviker att leka och dra i leksaker, tappar intresset helt för tuggleksaker.
  • Ökad salivmängd och har svårt att stänga munnen helt.
  • Svullnader i ansiktet, ibland går det att se en böld utifrån.
  • Vid svår rotspetsabscess kan det komma var från näsborren.
  • Vissa hundar kan även bli retliga och aggressiva på grund av smärtan.

Misstänker du att din hund har ont i munnen bör du kontakta veterinären direkt. Behandling ger ofta bra resultat och hunden får snabbt bättre livskvalitet.

Varför drabbas en hund av rotspetsabscess?

Det finns flera anledningar till att en hund drabbas av rotspetsabscess, två av de vanligaste orsakerna är:

  1. En tandfraktur. Det kan vara sprickor eller att en tand gått av helt. Det är inte ovanligt att en hund får skador på tänderna. Det kan vara genom lek eller olycka. 
  2. Parodontit eller annan tandsjukdom. Rotspetsabscess uppstår när bakterier trängt ner till tandroten. När inflammationen gått djupt ner i käkbenet kan rotspetsbölder uppstå.

Rotspetsböld som orsakats av tandlossning behöver ofta mer omfattande behandling än enstaka tandfraktur.

Vilken behandling får en hund med rotspetsabscess?

En veterinär med olika metoder rensa upp en rotspetsabscess. Ibland görs en rotfyllning och ibland måste tänders dras ut. Många gånger behöver hunden även behandlas med antibiotika och antiinflammatorisk medicin. Eftersom hunden ofta har mycket får den även smärtstillande.

Beror rotspetsböld på tandlossning kan det behövas mer omfattande behandling. Det kan krävas flera återbesök för att dra ut tänder och göra rent i munnen. Det finns även andra tandsjukdomar som kan leda till rotspetsböld och som kan behöva speciell behandling.

Rotspetsabscess täcks ibland av veterinärvårdsförsäkringen om det beror på en olycka. Det kan även ingå i tandvårdsförsäkring för hund. Det bästa är att prata med försäkringsbolaget för att få ett korrekt besked.

Hur förebyggs rotspetsböld på en hund?

Vid tandfraktur är det viktigt att regelbundet inspektera munnen för att se om det uppstår infektioner. Det bästa är att låta en veterinär besiktiga hunden munhåla regelbundet. 

Bryter en hund av en tand kan en veterinär göra en rotfyllning för att förhindra bakterieangrepp. Det går även att avlägsna resterna av tanden. Din veterinär kan alltid ge dig bästa rekommendationerna om en olycka är framme.

Tandsjukdomar som parodontit förebyggs genom att borsta tänderna på hunden. Låt även en veterinär ta bort tandsten regelbundet. Det är aldrig för sent att börja ta hand om hundens tänder och munhygien.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *