Resa med hund? Chansa inte utan jämför hundförsäkring

Att resa med hund blir allt vanligare, både inom Sverige och utomlands. Det är helt enkelt mer naturligt att ta med sin fyrfota familjemedlem på semesterresan. Däremot är det inte att rekommendera att resa med hund utan att kontrollera vad som gäller med försäkring.

Här kan du läsa mer om att resa utomlands med hund. Du får även tips kring hundförsäkring som gäller när du vill resa med din hund. Tänk på att alltid kontrollera aktuella villkor i god tid innan avresa. 

Resa med hund – förbered dig inför resan

Ska du resa utomlands med hund behöver du kontrollera vad som gäller i respektive land. Gärna om det finns rasspecifika undantag då vissa länder har inreseförbud som rör potentiellt farliga hundraser. Annars är det generellt lätt inom EU att ta med sig hund på resa med rätt dokumentation och vaccinationer. 

EU-pass till hund – krav för resa inom EU

Hunden ska ha ett eget EU-pass och vara vaccinerad mot bland annat rabies. Olika länder kan ha vaccinationer kontrollera alltid på Jordbruksverkets hemsida vad som gäller för varje land. För att få ett EU-pass krävs även att hunden är ID-märkt. Det är en veterinär som utfärdar passet. Hundens pass är lika viktigt som ditt eget under resan.

Viktigt med dokumentation

Veterinären hjälper även till med eventuellt nödvändiga vaccinationer och speciella avmaskningar som krävs. Det är viktigt att veterinären signerar dokumentationen. Jordbruksverket har även samlat fakta kring resa med bland annat hund i EU. Kontrollera även vad som gäller för att få ta med hunden till Sverige igen. Framför allt om du är borta en längre period.

Resa tryggare med hund

Varje land har även speciella regler kring hur djur får transporteras. Reser du med bil kan det finnas regler kring säkerhetsbälte till hund. Det kan även krävas speciella transportburar och hur ofta hunden måste rastas.

Flygbolagen har olika regler men det krävs en speciell flygbiljett till hunden. Beroende på hundens storlek kan den ibland få resa i lastutrymmet. Då krävs speciella transportburar. Mindre hundar, under åtta kilogram kan ibland resa i kabinen. Biljetten måste då bokas i god tid eftersom det finns ett begränsat antal platser för hundar.

Topp 10 bästa hundförsäkringarna vid resa 2023:

1. ManyPets hundförsäkring

ManyPets hundförsäkringarna Standard och Premium gäller utomlands i 90 dagar. Försäkringarna gäller inom EU, Storbritannien, Norge och Schweiz. Exakta belopp som gäller kring veterinärvårdsförsäkringen utomlands uppdateras i försäkringsvillkoren. Hundförsäkring bas från ManyPets gäller inte utomlands.

2. ICA hundförsäkring

ICA hundförsäkring ersätter vid resa med hund utomlands upp till ett år. Försäkringen gäller inom EU, Storbritannien, Norge och Schweiz. Tänk på att kontakta försäkringsbolaget inför utresa för att kontrollera vilka uppgifter som behövs inför resan. Framför allt om du behöver anmäla skada.

3. Moderna hundförsäkring

Moderna hundförsäkring gäller över hela världen om du följer Jordbruksverkets regler för införsel av hund. Hundförsäkringen gäller utomlands under max ett år. Det kan däremot finnas undantag för vilka behandlingar som försäkringen täcker utomlands. 

4. Folksam hundförsäkring

Folksam hundförsäkring gäller främst i Sverige. Du kan resa utomlands med hund om du är borta under 45 dagar och följer Jordbruksverkets regler för införsel i Sverige. Det kan gå att förlänga utlandsvistelsen men du måste kontakta Folksam för godkännande. Det ska göras i god tid innan du reser.

5. Sveland hundförsäkring

Sveland hundförsäkring gäller inom EU/EFTA-området och Storbritannien men max ett år. Du bör läsa på vad som krävs för att få veterinärvårdsersättning vid skada utomlands. Exempelvis krävs att dokumentation och intyg från veterinär ska vara översätta till antingen danska, norska, engelska eller tyska.

6. Svedea hundförsäkring

Svedea hundförsäkring erbjuder reseförsäkring som tilläggsförsäkring till deras veterinärvårdsförsäkring. Försäkringen täcker veterinärvårdskostnader om hunden blir sjuk utomlands och behöver vård. Det finns även möjlighet att få ersättning för kostnader om du behöver avbryta resan om hunden blir livshotande sjuk. 

7. Lassie hundförsäkring

Lassie hundförsäkring gäller vid resa inom Europa men även i Storbritannien och Schweiz. Tänk på att försäkringen endast gäller så länge hunden kan resas fram och tillbaka utan karantän. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller hos Jordbruksverket.

8. Agria hundförsäkring

Agrias hundförsäkring gäller inom EU-länder, Storbritannien, Norge och Schweiz upp till ett år från avresedagen. Det gäller de allra flesta hundförsäkringar inte bara veterinärvårdsförsäkringen. Ska du tävla med hunden kan speciella regler gälla. Kontrollera därför villkoren i varje försäkring innan avresa.

9. If Hundförsäkringar

If hundförsäkringar gäller utan tidsbegränsning i hela Norden. I övriga länder i Europa gäller försäkringen ett år. Ett krav är att du ska kunna resa fram och tillbaka utan karantän. Krävs karantän för tillbakaresa ska du kontakta If hundförsäkringar.

10. Trygg Hansa hundförsäkring

Trygg Hansa hundförsäkring gäller i alla länder om du kan följa Jordbruksverkets regler för återresa till Sverige med hunden. Hundförsäkringen gäller max ett år utomlands från den dagen du reser från Sverige. 

Att planera resa med hund – var ute i god tid

Att resa med hund är ofta givande och det är roligt att ta med sin fyrbente vän på äventyr. När du reser utomlands krävs planering och att vara ute i god tid. Eftersom det är minst lika viktigt att kunna resa hem med hunden till Sverige ska du hålla dig uppdaterad med Jordbruksverkets regler. 

Kontakta försäkringsbolaget där du har din hundförsäkring i god tid för att få rätt uppgifter till de länder du tänker besöka. Vaccinationer och avmaskning kan ta lite tid. Bland annat då vissa vaccinationer kräver upp till några månaders mellanrum. 

Rådgör också med veterinären om eventuella rekommenderade vaccinationer dit du ska resa. Runt om i Europa finns sjukdomar som kan drabba hunden som inte finns i Sverige. Sätt gärna ihop ett lite första-hjälpen kit till hunden som du kan ha med på resan.

Källor:

https://www.modernadjurforsakringar.se/hundforsakring/

https://www.folksam.se/forsakringar/hundforsakring/resa-med-hunden

https://www.if.se/privat/forsakringar/djurforsakring/hundforsakring

https://help.se.manypets.com/hc/sv/articles/360012485800-Gäller-försäkringen-i-utlandet-

https://www.icaforsakring.se/tips-rad/djurforsakring/resa-med-hund/

https://www.sveland.se/fragor-och-svar/

https://www.svedea.se/media/123901/villkor_hundforsakring_2020-01-01.pdf

https://www.agria.se/dokument/villkor/hund/hundforsakring/

https://www.trygghansa.se/djurforsakring/hundforsakring

https://evidensia.se/djurvardguiden/resa-med-hund/

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_sv.htm

https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/resor-och-handel-med-hundar-mellan-lander

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *