Vanligt med öroninflammation (otit) hos hund – en försäkring täcker veterinärvård

Kliar sig en hund mycket i öronen och gnyr kan det vara ett tecken på öroninflammation (otit). Öroninflammation är en av de vanligaste åkommorna som drabbar hundar. Fördelen med en hundförsäkring är att den täcker veterinärvården som kan krävas. 

Här kan du läsa om vanliga frågor som rör inflammation i öron hos hund och vad du bör tänka på med försäkring.

Vanliga symtom hos hund vid öroninflammation 

En hund med öroninflammation kan börja ha huvudet på sned, både när den går och sitter ned. Några andra vanliga symtom är:

  • Hunden skakar på huvudet och kliar sig mer än vanligt i örat.
  • Det luktar illa ur örat på hunden.
  • Du kan se vätska eller mer sekret än vanligt i örat. Sekretets färg kan variera från gult till brunt och svart.
  • Örat blir svullet, varmt och i örat får en röd nyans.
  • Det är inte heller ovanligt att hunden börjar gny och gnälla mer än vanligt. Framför allt när den kliar sig eller du försöker titta i örat. 

Uppvisar din hund några symtom bör du prata med en veterinär. Tjänsten 2288 Djurens vårdguide har samarbete med flera olika försäkringsbolag. Dit kan du vända dig för rådgivning om du misstänker att din hund har infektion i örat.

Varför drabbas en hund av öroninflammation? 

En hund kan få öroninflammation på grund av flera olika anledningar. Det kan orsakas av främmande objekt eller att hunden fått ett sår i örat. Andra vanliga orsaker är bakterier och svamp som trivs i öronen. Även vissa andra sjukdomar kan leda till öroninflammation och så även parasiter. Öronskabb är en inte helt ovanlig anledning till öroninflammation hos hund. 

Hur hundens öron är utformade påverkar och kan öka risken för inflammationer i örat. Hundar som har hängande öron eller trånga hörselgångar löper större risk att drabbas. Även hundar som ofta är i vatten och därmed ofta blir fuktiga örat får oftare infektion i örat. 

Överdrivet rengörande av hörselgången kan öka produktionen av öronvax. Det i sin tur kan leda till problem med inflammation. Därför bör du följa en veterinärs råd när det kommer till hur ofta hundens öra ska rengöras.

Hur behandlas öroninflammation hos hund?

Det finns en del huskurer som florerar men den bästa behandlingen ges av en veterinär. Det har att göra med att först behöver veterinären undersöka vad som orsakat inflammationen. Ibland ges droppar och örat ska rengöras en viss tid. Andra gånger kan infektionen behöva behandlas med antibiotika och antiinflammatoriska mediciner. 

Har hunden mycket ont kan den även få smärtlindring. Veterinären kan även behöva söva hunden för att spola rent örat. Det är inte ovanligt att det kan krävas flera återbesök för att se så örat är fritt från inflammation. 

Vad är viktigt att tänka på om en hund har öroninflammation?

Det är viktigt att fullfölja eventuell antibiotikakur och annan behandling som veterinären förordar. Ibland avslutas behandlingen för tidigt vilket kan leda till återfall eller komplikationer. Återkommande infektioner kan bidra till hunden drabbas av multiresistenta bakterier. Det är även viktigt att regelbundet:

  • Titta hunden i örat och lukta, då kan du upptäcka en öroninflammation tidigt.
  • Rengör örat med medel som är avsett för hundens öron. Din veterinär kan råda dig bäst vilket medel som är bäst, det finn flera olika rengöringsmedel som säljs receptfritt på apoteket.
  • Är hunden ofta i vatten kan du se till att torka ur örat. Tänk på att inte peta med tops utan följa veterinärens råd kring hur du rengör örat bäst.
  • Har huden mycket hår som växer ned i örongången kan det behöva trimmas. Är du osäker på hur du ska göra är det bra att prata med expert. 

Försäkring – ett bra skydd vid öroninflammation hos hund

En hundförsäkring som en veterinärvårdsförsäkring täcker i de allra flesta fall allt från undersökning, behandling och vård vid öroninflammation. Kontrollera i villkoren exakt vad som täcks inför veterinärbesöket. Priset för veterinärvård vid öroninflammation kan variera från runt 2 000 kronor och uppåt.

Det är bra att tänka på att om försäkringen är nytecknad kan det finnas karenstid. Du bör även läsa villkoren om din hund har regelbundet problem med öroninflammation och du vill byta försäkringsbolag. Ibland kan det vara lång tid hunden behöver vara frisk för att veterinärvårdsförsäkringen ska gälla.

Källor:

https://www.universitetsdjursjukhuset.se/smadjurskliniken/rad-om-sjukdomar/oroninflammation/

https://www.falkenbergsdjurklinik.se/priser

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/chatta-med-veterinaren-oskar

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *