Livmoderinflammation hos hund – kostsamt utan försäkring

Hos tikar som inte är kastrerad är det relativt vanligt med livmoderinflammation (pyometra). Ungefär var fjärde tik drabbas innan de fyllt 10 år enligt försäkringsbolag. I de allra flesta fall krävs ett kirurgiskt ingrepp där veterinären avlägsnar livmodern och äggstockarna. 

En hundförsäkring täcker i de allra flesta fall veterinärvårdskostnader om din hund drabbas av livmoderinflammation. Operationen och behandlingen kan bli mycket kostsam. En hundförsäkring kan vara avgörande för att kunna ge tiken den vård som krävs. 

Här kan du läsa mer om livmoderinflammation hos hund. Du får också tips på försäkringar som erbjuder höga ersättningar vid veterinärvård.

Vanligaste symtom vid livmoderinflammation hos hund?

Det är något vanligare att hunden drabbas av livmoderinflammation runt två månader efter en löpperiod. Samtidigt kan tiken utveckla sjukdomen när som helst. Några vanliga tecken är:

  • Flytningar som är mörka och luktar illa. Det är inte ovanligt att det kan komma var ur vulvan.
  • Tiken är tröttare än vanligt och har minskad aptit.
  • Dricker mer vatten och kissar mer än normalt. Det är inte alltid dessa symtom uppstår samtidigt.
  • Tiken får feber.
  • Lös avföring och diarré och/eller kräkningar.

Misstänker du att din hund har livmoderinflammation ska du omgående kontakta en veterinär. En veterinär kan snabbt ställa diagnos med hjälp av röntgen eller ultraljud och blodprover. Utan veterinärvård finns en stor risk att hunden blir mycket sjuk och i värsta fall avlider. 

Vilken behandling ges till hund med livmoderinflammation? 

I de allra flesta fall behöver veterinären operera en hund med livmoderinflammation. Prognosen är ofta god om behandling sätts in i tid. Veterinären både äggledare och livmoder för att även förhindra återfall. Operationen är mer komplicerad än vanlig kastration eftersom hunden är sjuk. Därför är i regel kostnaderna för operation vid livmoderinflammation betydligt högre än vid normal kastrering av tik.

Enstaka fall, om tiken inte kan sövas sätts medicinsk behandling in. Risken för komplikationer och återfall gör att det sällan är det bästa alternativet. Därför är det viktigt att prata med en veterinär så fort du misstänker att tiken drabbats av sjukdomen.

Vad kostar behandling av livmoderinflammation hos hund?

Priset för att behandla livmoderinflammation hos hund varierar kraftigt. Från runt 15 000 upp mot 60 000 kronor i enstaka fall mer. Mycket beror på vilken veterinärklinik som utför behandlingen men även hur allvarligt tillstånd tiken befinner sig i. 

Ibland krävs eftervård och att tiken stannar flera dagar hos veterinären. Därför är en veterinärvårdsförsäkring mycket viktig. Det kan vara avgörande för att ha råd att ge tiken den vård som behövs.

Vilken hundförsäkring har högst veterinärvårdsbelopp?

Två försäkringsbolag som har bland de högsta veterinärvårdsbeloppen är Lassie och ManyPets. Även Moderna och Sveland erbjuder hundförsäkring med höga ersättningar vid nödvändig veterinärvård.

Det bästa är att jämföra olika hundförsäkringar för att hitta den försäkring som passar dina behov bäst. Du kan jämföra olika villkor beroende på ras, ålder och tidigare sjukdomar. Tänk på att om du byter försäkringsbolag kan det finnas karenstid och undantag.

Eftersom det är vanligt tikar drabbas av livmoderinflammation är det god idé att försäkra tiken redan som valp. Då får du alltid bäst villkor även om det kan finnas försäkringar som passar den vuxna hunden.

Går det att förebygga livmoderinflammation hos hund?

Att kastrera en tik genom att avlägsna livmoder och äggstockar är den enda förebyggande behandlingen som finns. Till viss del är livmoderinflammation ärftligt och vissa raser har större risk att drabbas än andra. Därför är det bra att läsa på om rasspecifika egenskaper. 

En myt är att tikar som fått en kull valpar löper mindre risk att drabbas av livmoderinflammation. Det finns inga vetenskapliga studier som styrker påståendet. 

Källor:

https://firstvet.com/sv/artiklar/livmoderinflammation-pyometra-hos-hund

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/livmoderinflammation-hos-hund-pyometra/

https://www.radron.se/vardagskunskap/varden-blev-for-dyr–stella-fick-avlivas/

https://www.falkenbergsdjurklinik.se/priser

https://www.granngarden.se/kunskap/husdjur/hund/veterinarbesok-hund

https://www.slu.se/forskning/kunskapsbank/publicerat/sport–och-sallskapsdjur/hundnotiser/arftliga-faktorer-vid-livmoderinflammation-hos-golden-retriever-pavisade/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *