Vad är en kryptorkid hund och gäller en försäkring?

Vid sex månader ska normalt bägge testiklarna trillat ner i pungen hos en hanhund. Kryptorkid innebär att en eller bägge testiklarna inte krupit ned i pungen hos hanhunden. Testikeln som inte vandrat ned kan ligger i regel i ljumsken eller i buken. Det är ett fåtal hanhundar som drabbas av kryptorkid. 

Har du en hund vars bägge pungkulor inte trillat ned vid runt sex månaders ålder bör du prata med en veterinär. Veterinären kan undersöka om hunden bara utvecklas något senare eller om han hunden är kryptorkid.

Vad kostar en operation av kryptorkid hund?

Det är vanligt att kirurgisk kastrera hundar som drabbats av kryptorkid och priset varierar. En vanlig kirurgisk kastration av hanhund börjar på runt 4 000 kronor. 

Anledningen till att det kan bli aktuellt med operation är riskerna för komplikationer senare i hundens liv. Bland annat ökar risken för cancer och problem med prostatan hos en kryptorkid hund. 

Priserna variera om testikeln finns i ljumsken eller i buken. Priset blir högre om exempelvis bägge testiklarna finns i buken i stället för att ha vandrat ner. Endast en veterinär kan avgöra om det är bäst att operera hunden i förebyggande syfte. 

Veterinären kommer troligen inte rekommendera en kastrering innan hunden fyllt sex månader. Ibland kan du få rådet att avvakta kastrering om det finns en chans att pungkulan vandrar ner själv.

Operation kryptorkid hund – gäller en försäkring?

Dolda fel försäkring till hund täcker nästan aldrig preventiva operationer som görs på grund av kryptorkid. En veterinärvårdsförsäkring täcker ibland kostnaderna för operationer som görs om det väl uppstår sjukdom. Därför bör du kontrollera med försäkringsbolaget vad som gäller specifikt gör kryptorkid kund i din försäkring. 

Funderar du på att köpa en hanhund kan du kontroller på förhand om kryptorkid och jämföra olika försäkringar. Eftersom det inte är väldigt vanligt så är det sällan något du behöver oroa dig för.

Som köpare kan det vara svårt att få ersättning av uppfödaren då kryptorkid inte alltid kan räknas som annat än exteriört fel. Det är bara om det påverkar hundens hälsa och funktion som sällskapshund som en ersättning kan vara aktuell. Här är det viktigt att granska köpeavtalet som ska medfölja valpen.

Kryptorkid hund – varför är kastrering den vanligaste åtgärden?

Kastrering av kryptorkid hund fyller flera funktioner. Beroende på hur pungkulorna vandrat kan det uppstå flera olika typer av komplikationer förutom cancer och prostataproblem. Även om det är ovanligt kan testikeln vrida sig vilket är mycket smärtsamt för hunden. Om testikeln vrider sig behöver hunden ofta opereras akut. 

Kryptorkid är även till viss del ärftligt, genom att kastrera hanhunden förhindras risken att defekten går i arv. Du bör aldrig avla på en hanhund som har kryptorkid. Det är bra att veta att spermier kan finnas kvar i sädesledarna flera veckor efter en kirurgisk kastrering. Därför kan även en kastrerad hanhund befrukta en tik som löper. 

Eftersom kastrering har för och nackdelar kommer veterinären att ge dig allra bästa råd kring vad som är bäst för din hund. Många kryptorkida hundar får inga problem alls.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *