Det är relativt vanligt att hundar får problem med korsbanden. De två vanligaste orsakerna är plötslig överbelastning eller längre tids förslitning. En hundförsäkring kan ge värdefull ersättning vid korsbandsskada hos hund.
Här kan du fördjupa dig korsbandsskada hos hund, symtom, behandling och hur du kan delvis förebygga skador. Du får även tips på vad du ska tänka på när det kommer till hundförsäkring och korsbandsskada hos hund.
Vad är korsbandsskada hos hund?
En hund har två korsband kring varje knäled, ett korsband fram och ett baktill. Korsbandet har som funktion att stabilisera knäleden, framför allt vid rörelse framåt eller bakåt. Bryts ledbandet ned, antingen på grund av sjukdom eller överbelastning kan korsbandet gå av. Brottet kan vara helt eller delvis.
Korsbandet kan även gå av på en helt frisk hund. I regel sker det i samband med att hunden råkar ut för en olycka som ger traumaskador runt knäområdet.
Vanliga orsaker till korsbandsskada hos hund
De allra vanligaste orsakerna till korsbandsskada är:
- Äldre hundar som är överviktiga där belastning på leder och ålder ger upphov till skador.
- Arvsanlag kopplad till höftleder, vinklar på bakbenen och hur benet är format. Därför kan vissa raser lättare drabbas av korsbandsskada.
- Sjukdomar som leder till inflammation i knäleden eller hormonell obalans.
- Även plötslig och intensiv träning utan att hunden haft möjlighet att bygga upp muskler kan orsaka korsbandsskada. Det kan vara vid exempelvis jakt, agility eller skyddsträning.
Vilka symtom är vanliga hos hund med korsbandsskada?
Hos äldre hundar, framför allt om den äldre hunden som är lite överviktig kan korsbandsskada först visa sig som stelhet. Upplever du att den äldre hunden rör sig lättare och stelheten minskar efter den varit igång ett tag, då kan huden fått skador på korsbanden. Andra tecken att vara observant på är:
- Hältan som uppstår plötsligt och verkar smärtsam.
- Hunden är svullen runt knäleden.
- Hunden börjar hålla upp benet och undviker att stödja på tassen.
- När hunden sitter ned sitter den i andra ställningar än vanligt. Framför allt kan hunden hålla det ben som är skadat i en mer utsträckt vinkel än vanligt.
Det är viktigt att kontakta en veterinär så fort som möjligt. Tidiga åtgärder vid korsbandsskada har god effekt, framför allt om hunden är yngre.
Operation och behandling vid korsbandsskada hos hund
En korsbandsskada hos hund kan ibland opereras. Det finns olika kirurgiska metoder och en veterinär kan fastställa vilken behandling som är lämplig för hunden. Ålder, allmäntillstånd och ras kan avgöra om hunden kan opereras eller inte. Efter en operation behöver hunden även rehabilitering och vila. Återhämtningsperioden kan vara mellan 6 och 10 veckor.
Istället för operation kan veterinären bedöma att konservativ behandling är bättre. Det innebär i många fall att hunden får rehabilitering i kombination med medicinsk behandling. Exempelvis genom läkemedel som är smärtstillande och antiinflammatoriska.
Vad kostar behandling av korsbandsskada hos hund?
Det kan bli dyrt att operera en hund med korsbandsskada. Hundens storlek, hur komplicerad korsbandsskadan är och om det är bägge benen som är påverkade avgör priset. Därför kan operationen kosta från 12 000 kronor upp till runt 40 000 kronor.
Även medicin, rehabilitering och uppföljningar kostar en del. Det gör att det kan bli mycket dyrt att behandla en hund som drabbats av korsbandsskada. Fördelen är att många försäkringar ersätter veterinärvårdskostnader.
Gäller en hundförsäkring vid korsbandsskada hos hund?
En hundförsäkring kan eventuellt ersätta veterinärkostnader vid korsbandsskada hos hund. Ibland omfattar försäkringen allt från undersökning till vård och behandling. Beroende på hundförsäkring går det även att få ersättning vid rehabilitering och för medicin. En del försäkringsbolag som kan ha som villkor att hunden ska ha varit försäkrad från en viss ålder.
Du kan bland annat läsa mer om följande försäkringar:
- Lassie Hundförsäkring
- ManyPets Hundförsäkring
- ICA Hundförsäkring
- Svedea Hundförsäkring
- Moderna Hundförsäkringar
Under villkor till respektive försäkring och försäkringsnivå går det att ta del av aktuella ersättningar. Tänk på att det kan finnas karensdagar och speciella villkor knutna till ledsjukdomar och korsbandsskada hos hund.
Går det att förebygga korsbandsskada hos hund?
Till viss del går det att förebygga korsbandsskada hos hund. Bland annat genom att undvika att hunden går upp i vikt och blir överviktig. Framför allt när hunden börjar bli äldre. Andra sätt som kan vara förebyggande är:
- Se till att hunden är uppvärmd innan intensiv träning eller lek. Precis som hos människor sliter det att träna hårt utan att värma upp.
- Efter mer intensiva aktiviteter kan stretching vara bra. Rådgör gärna med en expert som veterinär för instruktioner.
- Bygg upp hunden med träning i lagom tempo. Börja försiktigt för att sen öka efter hand.
Du kan få mer individuella råd och tips av din veterinär. En veterinär kan även kontrollera statusen på din hunds knä-och knäleder i samband med hälsokontroll eller årliga vaccineringen.
Källor:
https://www.dn.se/ekonomi/hunden-taigas-operation-skulle-kosta-40000-kronor/
https://evidensia.se/vara-tjanster/korsbandsoperation-pa-hund/
https://www.falkenbergsdjurklinik.se/priser
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/korsbandsskada-hos-hund/
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/friskvard-hund/