Juvertumör hos hund – ett vanligt försäkringsärende

Juvertumör är en av de vanligare cancersjukdomarna en hund. Det är ofta den lite äldre tiken som kan drabbas av juvertumör. Det är också vanligt att en hundförsäkring för hund ersätter behandling av juvertumör. Det innebär att det veterinärvårdsförsäkringen ersätter allt från operation, till veterinärundersökningar och behandling vid juvertumör. 

Här kan du läsa mer om hur du upptäcker juvertumör hos hund. Du kan även läsa om vanlig behandling vid juvertumör hos hund och om hundförsäkringar med hög ersättning för veterinärvård.

Så här går det att upptäcka juvertumör hos hund

Genom att upptäcka juvertumör tidigt går det att sätta in behandling så fort som möjligt. Då är prognosen betydligt bättre för tiken. Så här kan du göra på egen hand:

  • Lär tiken att slappna när hon ligger ner och du tar på henne. Det bästa är att lära henne ligga på både sida och rygg så du kan känna igenom henne ordentligt.
  • Gå igenom juver men även runt ljumsken och bröstkorgen för att känna efter förändringar. En gång i månaden kan vara lagom. 
  • Titta om det finns några sår eller rodnar vid området kring juvren. Det är vanligare att juvertumör börjar utvecklas i bakre delarna av juverområdet.

Upptäcker du knölar eller ojämnheter bör du kontakta veterinären. Det är även bra att göra en hälsokontroll regelbundet där veterinären får känna på tiken. Framför allt när hunden kommit upp i medelåldern. 

Juvertumör är vanligare hos tikar som inte är kastrerade och hos vissa raser. Därför om du har en okastrarad tik är det extra viktigt att vara observant på tidiga tecken. Prata med din veterinär för mer information om hur du kan upptäcka juvertumör tidigt.

Vilken behandling ges till hund med juvertumör?

Veterinären kan behandla juvertumör genom operation och ofta med goda resultat om det är en godartad tumör. Beroende på hur omfattande tumörerna har spridit sig kan storleken ingreppet variera. Ibland räcker det med att ta bort en tumör, i andra fall kan det bli en större operation.

Många gånger krävs även röntgen och vidare utredning. Framför allt om det finns flera tumörer. Tumörerna kan sprida sig till lungor och andra organ. Det är vanligt att även ta bort lymfknutor för att se om tumören spridit sig. 

Är tumörerna godartade finns det goda chanser att tiken återhämtar sig. Att upptäcka juvertumör tidigt hos hund ger bäst förutsättning. 

I ungefär hälften av fall är tumörerna elakartade och då kan celltumörer återkomma. Då kan det krävas flera operationer. Vid elakartade tumörer som spritt sig är prognosen mindre god.

Vad kostar det att behandla juvertumör hos hund?

Priset varierar mycket mellan veterinärklinik och om det är en mindre eller mer komplicerad operation som krävs. Ibland behöver tiken opereras mer än en gång eller gå på flera behandling och uppföljningar. Det går att räkna med att behandlingen börjar på runt 10 000 kronor. En veterinärvårdsförsäkring täcker ofta stora delar av nödvändig behandling. Det kan även inkludera medicin, rehabilitering och uppföljningar.

Därför är det bra att jämföra hundförsäkringar för att hitta den försäkring som en tik bäst. Tänk på att försäkra tiken i tidig ålder då juvertumör är relativt vanligt. Det finns även försäkringar som är speciellt framtagna för olika raser.

Går det att förebygga juvertumör hos tik?

Det är vanligare att tikar som inte är kastrerade drabbas av juvertumör. Även tikar som kastreras senare har större risk att drabbas. Juvertumör utvecklas ofta när tiken nått sin medelålder och senare. Även vissa raser är mer benägna att drabbas av juvertumörer än andra raser.

Att kastrera tiken tidigt är ett sätt att förebygga juvertumör. För att säkerställa vad som är bäst i varje individuellt fall är det bäst att prata med en veterinär. Det är även bra att läsa på om rasspecifika sjukdomar för att kunna vara extra observant tidigt.

Juvertumör hos hund – försäkring med hög ersättning för veterinärvård

Eftersom juvertumör ofta uppstår när tiken blivit medelålders eller äldre är det bra att hitta en försäkring som täcker även när hunden blivit äldre. Det är ofta svårt att teckna en ny försäkring till en hund som är över sju år gammal. 

Några försäkringsbolag där det går att välja höga veterinärvårdsbelopp är:

Operationer och behandlingar går under veterinärvårdsförsäkring. I mer omfattande försäkringar ingår även mer avancerad veterinärvård. Det finns även försäkringar där ersättningsbeloppet är samma under hela hundens liv. Bland annat ManyPets har omfattande veterinärvårdsersättning och som inte sjunker i takt med att tiken åldras.

Källor:

https://www.slu.se/forskning/kunskapsbank/publicerat/sport–och-sallskapsdjur/hundnotiser/nya-ron-om-juvertumorer-hos-hund/

https://www.falkenbergsdjurklinik.se/priser

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/juvertumor-hos-hund/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *