Köpa hund utan stamtavla? En guide till rätt hundförsäkring

En hund kan sakna stamtavla av flera olika anledningar. Vanligtvis är det för att hunden är blandras. Det kan även vara för att uppfödaren av någon anledning inte registrerat valparna hos Svenska Kennelklubben.

 Oavsett varför hunden saknar stamtavla är det fullt möjligt att hitta en bra hundförsäkring som ger skydd vid olycka eller sjukdom. 

Hur hittar man en försäkring till en hund utan stamtavla?

De allra flesta försäkringsbolag erbjuder bland annat veterinärvårdsförsäkring till hund utan stamtavla. Har hunden inte stamtavla räknas den i de allra flesta fall som blandras. Det innebär att när du ska jämföra försäkringar får du ange blandras vid prisförfrågan.

Priset för att försäkra en hund utan stamtavla kan variera. Försäkringsbolagen kan ha vissa rasspecifika undantag i sina specifika försäkringsvillkor. Undantagen kan då även gälla för blandraser där en viss ras ingår. 

Därför är det viktigt att granska varje försäkringsbolag specifika villkor. ManyPets är ett försäkringsbolag som räknar hundar med två föräldrar av samma ras som renrasig även utan stamtavla. 

Vilka uppgifter behövs för att försäkra hund utan stamtavla?

När du jämför försäkringar behöver du ange hundens ålder, du kan även behöva veterinärintyg som visar att hunden är frisk. Speciella regler kan gälla om du importerar en hund. Det är även bra att ha hundens registreringsnummer från Jordbruksverket. Tänk på att även hundar utan stamtavla ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Några faktorer som kan påverka priset:

  • Beroende på försäkringsbolag varierar priset på hundförsäkring även för blandras beroende på hundens ålder. 
  • Även bostadsorten kan påverka priset. 
  • Priset för en försäkring kan även variera beroende på om det är en tik eller hanhund. 
  • Det är även generellt billigare att försäkra även hundar utan stamtavla, oavsett kön om hunden är kastrerad. 

Även om hunden saknar stamtavla bör den ha genomgått valpbesiktning eller andra undersökningar. Därför bör du alltid be säljaren om de uppgifter som finns om hunden. Ska du importera hund utan stamtavla bör du läsa på specifikt vad som gäller för importerade hundar. 

Vad inkluderar en försäkring till hund utan stamtavla?

Precis som en hundförsäkring till hund med stamtavla finns det olika nivåer på försäkringarna. Det gör att du kan välja mellan olika nivåer när det kommer till veterinärvårdsförsäkring. Veterinärvårdsförsäkringen är ett skydd om hunden blir sjuk eller råkar ut för olycka. Det går ofta att välja belopp på självrisk och veterinärvårdsbelopp. 

Därför lönar det sig att jämföra flera olika hundförsäkringar och försäkringsbolag även om du har hund utan stamtavla. Det du ska bestämma innan du väljer försäkring är vilket veterinärvårdsbelopp du är intresserad av och vad som ska ingå. 

Till exempel om försäkringen ska inkludera rehabilitering, medicin och avancerad veterinärvård. De flesta veterinärvårdsförsäkringar inkluderar även digital veterinärvård. 

Tänker du byta försäkringsbolag behöver du även ange sjukdomshistoria och tidigare försäkringsbolag. Innan du byter försäkringsbolag bör du försäkra dig om villkoren för exempelvis blandrashundar. Det kan skilja mellan försäkringsbolagen i de särskilda villkoren.

Tänk på det här om du köper hund utan stamtavla 

För att vara säker på att hunden är frisk bör du alltid kräva att den genomgår valpbesiktning eller veterinärundersökning. Valpen ska även vara ID-märk, du bör även få eventuella vaccinationsintyg och information av avmaskning. 

Du bör även få alla uppgifter som är nödvändiga för att registrera ägarbyte hos Jordbruksverket. Då kan du vara tryggare i att hunden är frisk och du inte kommer få problem senare.

Källor:

https://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/hund/fragor-och-svar/

https://help.se.manypets.com/hc/sv/articles/360013427279-Jag-kan-inte-hitta-rätt-ras-för-mitt-djur-

https://www.skk.se/sv/hundagande/fokus-pa/blandrashundar/

https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/hundregistret/hundregistret—registrera-och-andra-uppgifter-om-hund-och-agare

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *