Hälsokontroll hund – underlättar vid byte av försäkring

Det finns inga specifika riktlinjer kring hälsokontroll av hund. Varje hundägare bestämmer själv när det är lämpligt. Hälsokontrollen skiljer sig från vanligt veterinärbesök när det finns misstanke om sjukdom. Framför allt är hälsokontrollen avsedd att säkerställa att hundens allmäntillstånd är bra.

Det kan även vara bra att göra mer regelbundna hälsokontroller när hunden blir äldre. Med äldre avses i de allra flesta fall när hunden nått hälften av den förväntade livslängden. Här kan du fördjupa dig i varför och när det är bra att göra låta hunden genomgå en hälsokontroll. 

Varför låta veterinären göra en hälsokontroll av hund?

Det är bra att göra regelbunden hälsokontroll på den äldre hunden för att säkerhetsställa att den åldras utan besvär. En annan fördel är att hunden vänjer sig vid veterinären. Misstänker du att hunden har lider av en sjukdom eller har andra besvär är det bäst att boka ett vanligt veterinärbesök för undersökning. 

Vid en hälsokontroll kontrolleras hunden allmäntillstånd. Om veterinären tror att hunden har någon underliggande sjukdom kan det behövas ett återbesök för vidare undersökning. Vissa sjukdomar och besvär har långsamt förlopp och en hälsokontroll kan fånga upp tidiga förändringar hos hunden.

Vad brukar ingå i en hälsokontroll av hund?

Vid en hälsokontroll gör veterinären en grundlig genomgång av hunden. Det innebär att gå igenom tänder, öron och ögon. Veterinären kan även känna igenom hunden ordentligt och titta efter hudförändringar. Även tassar och klor inspekteras och du får troligen frågor om hur hunden äter och om det finns några kända problem.

I samband med kontrollen lyssnar även veterinären på hunden hjärta och lungor. Beroende på veterinärmottagning görs även blodprov och urinprov. Det kan vara vanligare om det är en senior hund. Hunden vägs och veterinären bedömer om hunden har tendenser till övervikt. 

Hälsokontroll hund- upptäck problem med tänderna tidigt

Vid hälsokontroll av hund går det att tidigt upptäcka om hunden har problem med tänderna. Det kan vara sprickor, tandsten och inflammation i tandköttet. Tidiga tecken tandlossning kan även upptäckas av en veterinär under en hälsokontroll.

Vissa hundförsäkringar täcker veterinärkostnader för tandvård och tandsjukdomar. Även om försäkringen inte täcker förebyggande behandling eller tandvård kan ett krav vara att ägaren sköter om tänderna på hunden. 

Det innebär att om du tidigt upptäcker problem kan det bli billigare att förebygga besvär med tandlossning som är ett vanligt problem hos hundar. Problem med tänderna är vanligare hos vissa raser och i takt med att hunden åldras.

Byte av försäkring och hälsokontroll av hund

Även om försäkringsbolagen inte kräver hälsokontroll för att du ska kunna behålla en hundförsäkring när hunden åldras är det bra att göra det. Det kan även vara bra med en hälsokontroll om du vill byta hundförsäkring och försäkringsbolag. Vid byte av försäkringsbolag får du fylla i en hälsodeklaration vilket blir lättare att efter en hälsokontroll.

En del försäkringsbolag har undantag för tidigare sjukdomar och/eller karenstid. Därför kan det vara bra att försäkra sig om att hunden är frisk innan du byter försäkringsbolag. Upptäcks problem vid hälsokontrollen kan det vara bättre att vänta med att byta hundförsäkring.

Källor:

https://www.anicura.se/vara-tjanster/halsokontroll/

https://evidensia.se/vara-tjanster/seniorhalsokontroll/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *