Lär dig om grå starr (katarakt) hos hund & tips kring försäkring

Det kan finnas flera olika orsaker till att hund utvecklar ögonsjukdomen grå starr (katarakt). När en hund drabbas av grå starr blir linsen grumlig och synen försämras. Hunden kan till slut bli helt blind.

Det är vanligast att det är en åldersrelaterad orsak hos hundar, precis som hos människor. Grå starr är även ärftlig hos hundar och kan orsakas av andra sjukdomar eller vid en olycka.

Tecken på att en hund har grå starr

  1. Linsen kan anta en gråvit nyans, helt eller delvis.
  2. Du märker att hunden ser sämre och ögonen vätskas.
  3. Vissa hundar reagerar på ljus och undviker starkt ljus.

Det är bara några tecken på hur grå starr kan synas hos en hund. Det är bara veterinären som kan ställa rätt diagnos. Tycker du att hundens öga ser grumligt ut eller ändrat nyans ska du kontakta en veterinär. Får en hund grå starr kan det leda till att den blir helt blind. Grå starr kan även utvecklas på grund av andra sjukdomar vilket en veterinär kan undersöka.

Hur uppstår grå starr hos hund?

Det är vanligt att det är en åldersrelaterad ögonsjukdom och utvecklas då sakta över tid. Andra orsaker kan vara:

  • Ärftligt betingat eller medfödd sjukdom. Grå starr kan då uppstå redan när hunden är ung. Vissa raser är mer benägna att utveckla grå starr. Bland annat labrador, golden retriever, cocker spaniel och schnauzer löper större risk för att utveckla grå starr. För uppfödare finns det särskilda rekommendationer kring avel. Det kan röra olika former av katarakt och vilka åtgärder som bör tas vid avel.
  • Vid olycka eller annan sjukdom. Råkar hunden ut för en skada kan linsen skadas och hunden kan utveckla grå starr. Grå starr kan även vara följdsjukdom vid annan ögonsjukdom som behöver behandlas.
  • Grå starr vid diabetes. Det är inte helt ovanligt att hundar som diagnostiseras med diabetes utvecklar grå starr. Därför är det viktigt att följa veterinärens rekommendationer och uppföljningar om din hund drabbats av diabetes.

En hund kan få grå starr som utvecklas helt eller delvis. Det kan drabba ena ögat eller bägger och därför är det viktigt att tidigt rådfråga en veterinär.

Går det att operera grå starr hos hund?

Ibland går det att operera en hund som har grå starr. Då ersätts den lins som drabbats med en syntetisk lins. Det är inte alla veterinärkliniker som utför mer avancerad ögonkirurgi. För att en hund ska kunna opereras för grå starr gör i regel flera undersökningar, prover och tester. Ett vanligt krav för att det ska vara aktuellt med operation är att det ska vara tidigt i sjukdomen förlopp. Hunden ska även för övrigt vara frisk. 

Det går inte att bota grå starr med medicinsk behandling som kan bota grå starr hos hund. Däremot kan veterinären föreskriva ögondroppar eller andra läkemedel för att behandla sekundära besvär. Eftersom grå starr leder till ögoninflammation kan det leda till irritation och smärta hos en hund.

Kan en försäkring täcka behandling av grå starr hos hund?

Villkoren i en försäkring kring grå starr (katarakt) varierar mellan försäkringsbolag. Vad som gäller kring behandling av grå starr är därför bäst att kontrollera med respektive försäkringsbolag. Faktorer som hundens ålder, ras och orsaken till grå starr kan vara avgörande om behandling ersätts.

Ibland krävs avancerad veterinärvård för att behandla grå starr hos hund. Då kan det finnas begränsningar även kring vilken typ av veterinärvård som en försäkring ersätter. Mediciner kan ersättas av vissa försäkringar eller tilläggsförsäkringar.

Drabbas hunden av grå starr när den är ung kan det vara ärftligt och eventuellt kan det vara ett dolt fel. Misstänker du att din hund har grå starr ska du prata direkt med ditt försäkringsbolag. Vill du skaffa en hundförsäkring som täcker veterinärvård vid grå starr kan du alltid jämföra olika försäkringsbolags erbjudande.

Källor:

https://www.universitetsdjursjukhuset.se/smadjurskliniken/specialistmottagningar/ogonmottagning/information-om-kataraktoperation/

https://evidensia.se/vara-tjanster/kataraktoperation/

https://www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/ogon/katarakt-gra-starr/

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/katarakt-hos-hund-gra-starr/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *