Försäkring importerad hund – vanliga krav & vad du bör tänka på

Ibland finns inte drömhunden i Sverige utan det kan bli aktuellt att importera hund från något annat land. Beroende på vilket land hunden kommer ifrån kan försäkringsbolagen ha lite olika regler och krav för att du ska få teckna en hundförsäkring. Det är långt ifrån omöjligt att hitta en bra hundförsäkring även om du importerar hund för utlandet.

Här kan du läsa mer om några generella krav från försäkringsbolagen. Du får tips vad du ska tänka på om du funderar på att importera en hund från ett annat. Sist för du även tips på försäkringsbolag där det finns möjlighet att hitta en bra försäkring även för importerad hund.

Vanliga krav vid försäkring av importerad hund

Det är vanligt att försäkringsbolagen gör skillnad på hundar som importeras från nordiska länder, EU-länder och från länder utanför EU. Inom de nordiska länderna Norge, Finland, Danmark och Island gäller ofta samma försäkringsregler som för hundar som fötts i Sverige. 

Vill du skaffa en försäkring till en hund som du importerar inom EU krävs i de flesta fall ett veterinärintyg. Ibland krävs att veterinärintyget är utfärdat av en veterinär från Sverige eller annat land i Norden. Intyget ska i regel inte vara äldre än 30 dagar. Däremot kan försäkringen börja gälla innan hunden kommit till Sverige. I de fallen kan det vara endast olycksfallsförsäkringen som gäller.

En del försäkringsbolag kräver inte veterinärintyg men har karenstid. Det kan även finnas undantag för parasiter och sjukdomar som hunden har med sig från hemlandet till Sverige. Därför kan det vara bra att begära en veterinärbesiktning innan du köper hund från utlandet. Ytterligare ett krav är i regel att hunden ska vara över åtta veckor innan du kan försäkra den.

Importera hund – vad är bra att tänka på?

Det finns många olika anledningar till att importera en hund från annat land. Ibland är det för att rasen är ovanlig i Sverige, för att förstärka sitt avelsarbete eller bara att man träffat en hund som man blivit förälskad i. Oavsett kan det vara bra att känna till Jordbruksverkets regler eftersom det kan bli stopp vid gränsen annars. 

För hundar som kommer från annat EU-land gäller att hunden ska ha ett giltigt pass. Utöver det ska hunden vara ID-märkt och vara vaccinerad mot rabies. Eftersom reglerna kan ändras bör du alltid kontrollera vad som gäller för respektive land. Det gäller för import av hund inom EU.

Vill du importera en hund från land utanför EU finns det olika regler beroende på land. Mycket är kopplat till smittorisken för bland annat rabies. Därför är det viktigt att besöka Jordbruksverket hemsida och läsa om regler för att importera hund.

Var noga med dokumentation om du vill importera hund

Att importera en hund kräver att du har en del dokumentation. Inte bara för att du ska kunna teckna en försäkring för en importerad hund. Det är även en säkerhetsfråga, framför allt är det viktigt att hunden har sina vaccinationer och är avmaskad. I flera länder förekommer parasiter som är ovanliga i Sverige.

Är du osäker på om hunden har alla nödvändiga vaccinationer kan du höra med en svensk veterinär. Då kan du få hjälp att granska hundens dokumentation vilket gör det lättare att sedan både teckna en försäkring och minska risken för att bli lurad av en oseriös försäljare.

Vilka försäkringsbolag erbjuder försäkring för importerad hund?

I stort sett erbjuder alla försäkringsbolag möjlighet att teckna försäkring för importerad hund. Regler och villkor skiljer sig åt. Därför är det viktigt att kontrollera vilken dokumentation som krävs innan du väljer försäkringsbolag. Några försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring för importerade hundar är:

Det är bra att jämföra flera försäkringar för att få bästa villkor och pris på hundförsäkring, framför allt vid importerad hund då villkoren kan skilja sig åt.

Källor:

https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/skaffa-hund-pa-ett-tryggt-satt

https://www.agria.se/hund/hundforsakring/forsakra-importerad-hund/

https://www.folksam.se/forsakringar/hundforsakring/importera-hund

https://www.modernadjurforsakringar.se/uppfodning-hund/importera-hund/

https://faq.lassie.co/sv/articles/5471929-vad-galler-om-jag-adopterat-importerat-fran-utlandet

https://www.icaforsakring.se/djurforsakring/hundforsakring/

https://manypets.com/se/hundforsakring/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *