Dräktig tik – vad är viktigt att en hundförsäkring ersätter?

När en tik blir dräktig är det en spännande tid som hundägare, men det gäller att ha rätt hundförsäkring. Under dräktigheten, framför allt vid förlossningen kan det uppstå komplikationer som kräver veterinärvård. Därför om du planerar att para din hund bör du först se över hundens försäkring.

Att se över sin hundförsäkring innan tiken blir dräktig har många fördelar. Bland annat eftersom inte alla försäkringsbolag ersätter veterinärvård vid dräktighet. Det kan även variera mellan olika nivåer i försäkringen. Även självrisken kan variera mellan olika försäkringar. Här få du några tips kring vad du bör tänka på när du ser över hundförsäkringen.

Vilka komplikationer kan uppstå hos dräktig tik?

Under tikens dräktighet kan det uppstå olika komplikationer som leder till att tiken behöver veterinärvård. Samtidigt är det framför allt i samband med förlossningen som det kan uppstå mer akuta komplikationer. Ibland kan det bli nödvändigt med kejsarsnitt av olika skäl. Därför är det bra med en hundförsäkring som täcker kejsarsnitt om du har en tik och överväger en kull valpar.

Priset för kejsarsnitt varierar mycket mellan olika veterinärmottagningar och djurkliniker. Vad det kostar med ett kejsarsnitt för en tik varierar beroende på hur komplicerat ingreppet är samt utefter storlek på hund. 

Det kan även uppstå andra komplikationer som kan kräva veterinärvård. Två tecken vanliga tecken på att något inte står rätt till är:

 1. Tiken är mycket slö tidigt in i dräktigheten. En viss slöhet är normal men om du upplever att tiken är onormalt slö kan det vara tecken på att något är fel.
 2. Tiken för illaluktande flytningar som är mörka till färgen. 

Om tiken uppvisar någon av dessa tecken ska du omgående kontakta veterinär. Det kan bero på komplikationer eller någon infektion. Det är även viktigt att följa veterinärens råd under hela dräktigheten.

Vad kan skilja i en försäkring när tiken är dräktig?

Det är inte alla försäkringsbolag som täcker veterinärvård vid komplikationer när tiken är dräktig. Eftersom olika försäkringsbolag även erbjuder olika nivåer och tilläggsförsäkringar är det bra att kontrollera så du har en täckande försäkring under tikens dräktighet och efter. Några punkter som är extra bra att vara observant på är:

 • Försäkringar kan skilja sig i vilka belopp som ersätts vid veterinärvård och till vilken självrisk.
 • Ofta ersätts bara nödvändig inte förebyggande veterinärvård under dräktigheten.
 • Det kan finnas rasspecifika undantag eller specialregler. Framför allt för hundraser som engelsk och fransk bulldogg, chihuahua och bostonterrier.
 • Regler kring kejsarsnitt kan variera, ibland täcks bara kejsarsnitt vid första dräktigheten eller andra. 
 • För hunduppfödare finns speciella försäkringar hos flera försäkringsbolag. 

Hundförsäkringar som kan täcka komplikationer vid dräktighet

De allra flesta försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring har någon form av ersättning när tiken är dräktig. Här kan du läsa om några som erbjuder försäkring till en dräktig hund.

 • ManyPets täcker nödvändig behandling vid komplikationer när tiken är dräktig, det gäller även kejsarsnitt. Däremot gäller det bara vid tikens första dräktigheten och skyddet ingår inte i deras basförsäkring. 
 • Lassie hundförsäkring har flera nivåer där Mellan och Stor täcker nödvändig behandling vid komplikationer under tikens dräktighet. 
 • Moderna hundförsäkring täcker delvis veterinärvårdskostnader. Ersättning kan utgå vid komplikationer vid valpning och även kejsarsnitt. Däremot kan det finnas undantag beroende på ras och om det är första dräktigheten. Därför är det viktigt att läsa fullständiga villkor.
 • Agria har speciell försäkring för dig som vill avla. Då kan du få mer omfattande ersättning och stöd. Kontrollera speciellt vad som gäller under villkoren för att försäkra dig om att du får rätt nivå.
 • Folksam har olika alternativ som täcker vid dräktighet och kejsarsnitt. Det kan finnas vissa begränsningar som rör hundens ålder och ras.
 • ICA hundförsäkring ersätter veterinärvård som kejsarsnitt. Du bör kontrollera vad som gäller kring ålder och ras men även självrisk.

Oavsett försäkringsbolag bör du alltid kontrollera aktuella villkor och undantag. Ibland uppdateras eller ändras villkoren, ersättningar och undantag.

Källor:

https://www.modernadjurforsakringar.se/uppfodning-hund/draktighet/

https://www.skk.se/sv/uppfodning/avel-och-uppfodning/draktighet/

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/valpningssvarigheter-och-kejsarsnitt-hos-hund/

https://help.se.manypets.com/hc/sv/articles/360012416440-Ersätter-ni-kostnader-för-kejsarsnitt-

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *