Ägarbyte hund? Tänk på detta och glöm inte hundförsäkringen

Av olika anledningar kan det bli aktuellt med ett ägarbyte av en hund. Det är relativt enkel process men där det gäller att inte glömma hundens försäkring. För att det ska gå så smidigt med ägarbytet kan du ta del av en checklista. Du får tips på hur du ska göra med hundens försäkring och om du vill byta hundförsäkring.

Registrera ägarbytet av en hund hos Jordbruksverket

Ett ägarbyte av hund görs hos Jordbruksverket. Det går att göra elektroniskt med hjälp av BankID. För att göra ägarbytet behövs:

  • Hundens uppgifter, det vill säga chipnummer eller tångID. Alla hundar i Sverige ska vara registrerade i hundregistret och vara märkta.
  • Personuppgifter som hundens tidigare ägares personuppgifter eller till den som ska ta över hunden. 
  • Har du inte tillgång till BankID går det att skriva ut en blankett skicka in till Jordbruksverket. 
  • Görs ägarbytet elektronisk syns ägarbytet i regel efter 24 timmar. Skickas blanketten in manuellt kan det ta någon vecka innan ägarbytet går igenom.

Har du inte tillgång till förra ägarens personuppgifter går det fortfarande att registrera ett ägarbyte. Däremot kräver Jordbruksverket att du skickar in ansökan med underlag som kvitto eller köpehandling. Alternativ att du anger hur du tagit över hunden och att två personer styrker din beskrivning.

Kontakta försäkringsbolaget 

Att registrera ägarbyte av en hund och hundens försäkring är ofta relativt smidigt. För att undvika att det ska uppstå glapp eller att försäkringen ska sluta gälla behöver ni kontakta försäkringsbolaget. 

Det är i regel den nya ägare som kontaktar försäkringsbolaget. Du behöver då ha hundens nuvarande försäkringsnummer till hands och hundens uppgifter. Är hunden oförsäkrad vid övertagandet bör du jämföra olika hundförsäkringar. En hundförsäkring med tillhörande veterinärvårdsförsäkring är ett bra skydd om det händer en olycka eller hunden blir sjuk.

Byta försäkringsbolag i samband med ägarbyte?

Det går att byta försäkringsbolag i samband med ett ägarbyte av hund. För att försäkra hunden hos ett nytt försäkringsbolag kan du behöva veterinärintyg som visar att hunden är frisk. Har hunden varit försäkrad hos annat bolag är det bra att ha försäkringsnummer och ange tidigare försäkringsbolag.

Du behöver kunna ange uppgifter som rör hundens hälsa. Det kan inkludera tidigare skador och sjukdomar. Innan du byter försäkringsbolag vid ägarbyte av hund är det bra att sätta sig in i villkoren hos respektive försäkringsbolag. Framför allt om det är en vuxen hund du ska ta över då kan du kontrollera om det finns någon hundförsäkring utan åldersgräns som matchar behoven. 

Tänk på detta om du vill byta hundförsäkring

Vid ägarbyte av hund kan det vara aktuellt att byta försäkringsbolag. Är det en valp du ska ta över finns det ett större utbud av bra hundförsäkringar att välja mellan. Däremot finns det anledning att jämföra riktigt noga om det är lönsamt att byta försäkring om:

  • Är hunden över sju år gammal kan det finns olika begränsningar även i veterinärvårdsförsäkringen. 
  • Har hunden någon kronisk sjukdom är det inte alltid lämpligt att byta försäkringsbolag.
  • Om hunden nyligen har skadat sig eller är sjuk så kan det uppstå karenstid eller finnas undantag. 
  • Återkommande problem eller besvär som kräver veterinärvård. Kontrollera då specifikt i försäkringsbolagens villkor vad som gäller för veterinärvårdsersättning.
  • Det kan finnas rasspecifika undantag och åldersgränser.

Tänk på att det inte ska finnas glapp mellan försäkringarna. Därför ska du inte avsluta den befintliga försäkringen innan den nya hundförsäkringen börjar gälla.

Källor:

https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/hundregistret/hundregistret—registrera-och-andra-uppgifter-om-hund-och-agare

https://skk.se/r52

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *