Från tidig vår till sen höst är risken för ormbett på hund som störst. Över 2 000 hundar beräknas få veterinärvård varje år på grund av huggormsbett. Hundar är av naturen nyfikna och ormar lockar lätt deras intresse. Det gör att hunden gärna sticker fram nosen eller tassen för att undersöka ormen. Därför blir hundar i regel bitna i tassarna eller runt nosen.
I Sverige är det bara huggormen som är giftig och utgör en fara för hund vid ormbett. Ett bett från en huggorm kräver veterinärvård och en veterinärvårdsförsäkring täcker behandlingen. Här kan du läsa vanliga frågor och svar om ormbett på hund och en lista på försäkringar.
1. Vad ska jag göra om en hund får ett ormbett?
Blir en hund ormbiten ska du omgående kontakta en veterinär. Ett ormbett i tassen eller benet kan det vara allvarligare än i ansiktsregionen.
.Under tiden ska du även:
- Hålla hunden så stilla som möjligt för att förhindra att giftet sprider sig.
- Försök undvika att hunden går, bär helst hunden om det är möjligt.
- Du ska inte försöka strypa blodcirkulationen, kyla området eller lägga tryckförband.
- Försök aldrig suga ut giftet eller skära upp området där hunden fått ett ormbett.
- Ge inte kortison om det inte sker på veterinärens inrådan.
Det är ovanligt att en hund avlider på grund av ormbett i Sverige om den får veterinärvård. Därför är det viktigt att kontakta en veterinär akut för att få råd om hur du ska agera. Är det långt till närmaste djurklinik kan du även få råd hur du ska transportera hunden på bästa sätt.
2. Ormbett på hund – vilka är vanliga symtom?
Om en hund blir biten av en huggorm och ormen avger gift uppstår i de allra flesta fall en kraftig svullnad kring betet. Några andra symtom är:
- Vid ormbett i halsregionen kan en hund få problem med andningen.
- Hunden kräks, får diarré och uppvisar buksmärta.
- Hunden får ökad puls och kan även få blodtrycksfall.
- Vissa hundar kan drabbas av chocktillstånd.
Det kan vara stressande för en ägare när en hund fått ett ormbett. Samtidigt är det viktigt att behålla lugnet då chanserna att hunden överlever är mycket goda vid veterinärvård.
3. Vilken behandling ges till hund vid huggormsbett?
Hundar reagerar olika på huggormsbett, precis som människor. Det gör att veterinären behöva sätta in flera olika behandlingar. Från understödjande behandling till mer avancerad vård.
Ibland behöver hunden få akut behandling med ormserum som är ett motgift. I mer akuta fall där hunden får allvarliga symtom kan även blodkropparna påverkas. Då kan blodtransfusioner vara nödvändiga. Även inre organ som hjärta lever och njurar kan behöva övervakas och kontrolleras. Hunden kan behöva medicinsk vård i form av smärtlindring och antiinflammatorisk behandling.
Tidigare användes kortison vid ormbett på hund. Forskning har visat att kortison har lite effekt vid huggormsbett men kan ordineras av veterinär som smärtlindring. Därför ska du inte ge kortison utan att prata med en veterinär först. Djurens Vårdguide 2288 erbjuder rådgivning vardagar mellan 08:00-20:00 och kan även hänvisa dig till veterinär i närheten.
4. Går det att undvika ormbett på hund?
Huggormar är vanligast mellan april och november men är som mest aktiva när solen är framme. Varma sommardagar är det inte ovanligt att se huggormar sola sig. Sommartid är det extra viktigt att hålla hunden kopplad vilket även är i enlighet med Lagen om tillsyn över hundar och katter.
Några andra tips på hur det går att minska risken för ormbett på hund är:
- Ormar trivs extra bra där det går att gömma sig. Undvik därför att ha ris-och lövhögar på tomten där hunden kan gå fritt.
- Huggormar ogillar öppna. En välklippt gräsmatta med kort gräs minskar risken för att huggormar ska söka sig till trädgården.
- När du går i skog med hunden stampa i marken hårt då och då. Vibrationer gör att huggormen känner av att ni är i närheten och söker sig bort.
Huggormar är sällan aggressiva om de inte känner sig hotade. Det är när hunden undersöker och tränger sig på huggormen som bett kan ske.
5. Ormbett på hund – kostnad och vilken försäkring täcker veterinärvård?
Kostnaden för veterinärvård vid ormbett på hund beror på hur allvarliga sviterna blir. Vid komplikationer som kräver blodtransfusioner och avancerad veterinärvård kan det bli riktigt dyrt. Från runt 4 000 kronor till över 50 000 kronor. Därför är det bra att skaffa en hundförsäkring för att kunna ge hunden den bästa vården om den blir ormbiten.
Några tips på hundförsäkringar med olika veterinärvårdsbelopp och självrisker är:
- Lassie Hundförsäkring
- ManyPets Hundförsäkring
- ICA Hundförsäkring
- Svedea Hundförsäkring
- Moderna Hundförsäkringar
Huggormsbett kan även leda till att hunden behöver flera återbesök hos veterinären. Tänk på att följa veterinärens råd veckorna efter att en hund fått ett ormbett. Du ska vara extra observant på om hunden kräks och uppvisar ökad törst. Det kan vara tecken på att njurar eller lever fått skador av giftet.
Källor:
https://evidensia.se/djurvardguiden/ormbiten-hund-symtom-och-behandling/
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/ormbett-pa-hund/
https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-015-0352-6
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/huggormsbett-kan-kosta-din-hund-livet
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-vaknar-ormarna-passa-pa-hunden
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/tid-pa-aret/hundar-i-naturen