Det finns olika anledningar till att det kan bli aktuellt att kastrera en hund. Ibland är det aktuellt att kastrera en hund av medicinska skäl. Det kan vara på grund av en sjukdom eller olycka. Det är även vanligt att kastrera hundar av beteenderelaterade orsaker. Eller för ägaren vill försäkra sig om att det inte ska bli några oönskade kullar.
Här kan du läsa mer om när det kan bli aktuellt att kastrera en hund av medicinska skäl. Vilka för-och nackdelar det finns med kastration och vad du bör tänka på med hundens försäkring vid kastration.
Täcker en försäkring att kastrera hund?
En försäkring täcker inte förebyggande åtgärder om din hund är frisk. Däremot om det finns medicinska orsaker till ingreppet kan veterinärvårdsförsäkringen ibland täcka kostnader. Vid kastrering av medicinska skäl ska du kontakta ditt försäkringsbolag för att gå ett godkännande. Vilken ersättning som ges och under vilka förutsättningar variera mellan olika försäkringsbolag.
Beroende på försäkringsbolag kan det även leda till lägre premie om du kastrera din hund. Kastrering kan minska risken för vissa sjukdomar. Det innebär att försäkringsbolaget tar en lägre risk och därmed blir priset på hundförsäkringen lägre. För att få det bästa priset är det bra att jämföra försäkringar för kastrerade hundar.
När kan en hund kastreras av medicinska skäl?
Det är bara en veterinär som kan bedöma om en hund behöver kastreras av medicinska skäl. Hos tikar kan det vara nödvändigt på grund av livmoderinflammation. Det kan även vara aktuellt om tiken har någon sjukdom eller skada på fortplantningsorganen.
Hanhundar kastreras ibland av medicinska skäl om den är kryptorkid. Kryptorkid innebär att hanhundens testikel inte vandrar ner i pungen. Det kan leda till medicinska besvär. Hanhundar kan även drabbas av testikelcancer, bråck eller råka ut för olyckor. Då kan det bli aktuellt att kastrera hund av medicinska skäl och en försäkring kan täcka kostnader.
För-och nackdelar med att kastrera tik eller hanhund
Ska hunden inte användas till utställning och avel finns det flera fördelar med att kastrera. Det gäller både tikar och hanhundar.
Fördelar och nackdelar med att kastrera en tik
Den främsta anledningen är att det inte finns någon risk för oönskade kullar. En tik löper normalt var femte månad till en gång per år. Det är många gånger det kan bli valpar. Några andra fördelar med att kastrera en tik är:
- Minskar risken för flera sjukdomar. Eftersom livmodern och äggledarna tas bor riskerar inte tiken att drabbas av livmoderinflammation. Tiken riskerar heller inte att få tumörer på äggstockarna. Kastreras tiken innan hon fått en kull eller innan tredje löpet minskar även risken för juvertumörer.
- Slipper beteendeförändring i samband med löp. När tiken kastreras slutar hon löpa helt. Vissa tikar har svåra löp med beteendeförändringar. Bland annat kan tiken bli håglös och gnällig. Ibland blir tikar även skendräktiga i samband med löp. Då kan hon gå upp i vikt, få förstorad juver och vill sova mycket.
- Det finns några nackdelar. Bland annat att kastrering kan orsaka urininkontinens. En kastrerad tik kan även ha lättare att gå upp i vikt. Vissa raser kan även få lite sämre pälskvalitet.
Fördelar och nackdelar med att kastrera hanhund
Precis som med tikar förhindrar kastration av hanhund önskade kullar. Några andra fördelar med att kastrera hanhund är:
- Beteendet förändras. Hanhundars beteende kan bli mindre könsbundna till beteendet. Det innebär att hanhunden blir mindre stressad när tikar i närheten löper. Aggressivitet mot andra hanhundar kan minska. Revirmarkering kan bli mindre påtaglig.
- Mindre risker för prostataproblem. När en hanhund blir äldre minskar risken för få problem med prostatan.
- Mindre risk för sjukdomar som underhålls av könshormon. En del problem som tumörsjukdom, förstorad prostata eller bråck är relaterade till könshormonet testosteron. Vid kastrering minskar risken för dessa sjukdomar.
- Nackdelar med kastrering av hanhund. Det kan leda till problem med urininkontinens. Problem med övervikt då hundens aptit ökar efter en kastrering samtidigt som ämnesomsättningen minskar. Beteendeproblem, även om det råder diskussioner kring om det beror på kastrering upplever en del att hanhunden blir mer osäker efter kastrering.
Kastrering av tik – så här går det till
Det går att kastrera en tik på två olika sätt. Antingen med titthålskirurgi och då avlägsnas bara äggstockarna. Det finns också traditionell kastrering som innebär att äggstockar, livmoder och äggledare avlägsnas. Då försvinner risken för livmoderinflammation helt.
Kastrering av tik görs lämpligaste mellan två löp. Det som även kallas tikens viloperiod och då är risken för komplikationer som minst. Vanligen lämnas tiken in på morgonen och kan hämtas på eftermiddagen/kvällen. Görs kastrering på grund av sjukdom kan tiken få vara kvar längre hos veterinären.
Du bör alltid följa veterinärens råd om när det är bäst att kastrera tiken och vilken metod som är bäst. Tänk även på att tiken behöver återhämtningen efter och att följa veterinärens instruktioner för efterbehandling.
Hur går det till att kastrera hanhund?
Att kastrera en hanhund kan göras på två olika sätt. Kirurgisk kastreringen eller kemisk kastrering.
Kirurgisk kastrering görs under narkos och testiklarna avlägsnas. Det gör att hanhunden inte längre kan befrukta en tik. Tänk på att det kan finnas spermier kvar i sädesledarna ett par veckor. Det är relativt enkelt ingrepp och hunden återhämtar sig ofta snabbt.
Kemisk kastrering att veterinären sätter ett chip under huden och hunden behöver inte sövas. Chippet påverkar hormonproduktionen av testosteron och räcker mellan sex och tolv månader. Det är vanligt att testa med kemisk kastrering först om du överväger att kastrera hanhund på grund av beteendeproblem.