Artros (osteoartrit) hos hund – vad är det & vad går det att göra?

Artros är en relativt vanlig ledsjukdom hos hund och behandling kan ibland ersättas av en hundförsäkring. Sjukdomen kommer ofta smygande hos hunden med åren i takt med att hunden åldras. 

Artros leder till stelhet, smärta och hälta. Även om det är vanligast att den åldrande hunden drabbas kan även yngre hundar utveckla artros. Hos den yngre hunden beror det i de allra flesta fall på underliggande sjukdomar. 

Här kan du läsa mer om orsakerna och vanliga tecken på artros hos hund. Du får även information om det går att förebygga och vanlig behandling vid artros hos hund. Sist får du även tips på hur du kan jämföra försäkring som kan täcka ledsjukdomar som artros.

Vilka är orsakerna till artros hos hund?

Artros är en kronisk sjukdom som bryter ner brosket som finns i hundens lede. Det leder till att sjukdomen orsakar smärta men även stelhet och hälta hos hunden. Artros kan även utvecklas om hunden har andra ledsjukdomar. Det kan vara sjukdomar som patellaluxation, men även efter korsbandsskada eller andra ledskador.

Det är något vanligare att större hundraser drabbas av artros en mindre hundraser. Till viss del är även artros genetiskt betingat och vanligare hos vissa raser än andra. Artros leder även till inflammation i leden som i sin tur orsakar att brosket i leden bryts ner. Därför är det viktigt att hunden få behandling i tid. 

Hund med artros – vilka tecken är vanliga?

Tecken kan variera eftersom artros kan utvecklas på olika sätt. Hos den äldre hunden börjar det ofta med stelhet och hälta. Hältan kan avta när hunden rört på sig eftersom muskler och lederna blir varma. Några andra vanliga tecken på artros hos hund är:

  • Hunden undviker att gå i trappor eller leka.
  • Går långsammare vid promenader än tidigare. 
  • Beteendet ändras och kan vissa tecken på irritation.
  • Har svårt att ligga i samma ställning, vankar och är orolig på natten.
  • Visar tecken på smärta när du tar på hunden.
  • Slickar sig eller gnager där den har ont.
  • Ofta trött och vill inte äta.

Eftersom det även kan bero på andra sjukdomar eller besvär är det bäst att prata med en veterinär. Veterinären kan med hjälp av undersökning fastställa om det är artros eller annan sjukdom. Vid artros kan veterinären ordinera medicin och behandling som hjälper hunden till en bättre livskvalitet.

Vilken behandling ges till hund med artros?

Eftersom artros är en kronisk sjukdom går den inte att bota, du bör rådgöra med veterinären vad som är bäst för din hund. Ibland behöver en hund med artros medicineras, det kan vara en kombination av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. 

Vid artros kan det även behövas rehabilitering som veterinären föreskriver. Det är inte ovanligt med motionsprogram eller övningar som du får göra tillsammans med hunden. Om hunden är överviktig veterinären även föreskriva viktminskning vid artros för att hunden ska belasta lederna mindre. 

Därför är det viktigt att du pratar med en veterinär om din hund har artros. Då kan veterinären föreskriva den behandling och rehabilitering som är allra bäst i det individuella fallet.

Går det att förebygga artros hos hund?

Det går inte helt att förebygga artros hos hund då artros kan utvecklas på olika sätt. Däremot går det att till viss del minska risken. När du ska köpa hund är det även bra att läsa på om rasspecifika besvär och hur du upptäcker dem i tid. Tre andra råd är:

  1. Motionera hunden på rätt sätt. Precis som människor är det bra att värma upp innan intensiv träning. Det är även bra att låta hunden varva ned och stretcha efter mer intensiva träningspass. 
  2. Undvik att hunden blir överviktig. Övervikt kan leda till många besvär, även ökad belastning på skelett och leder. Om du är osäker på om hunden behöver ändrad kost eller har normalt hull bör du rådgöra med din veterinär. 
  3. Håll hunden varm när det är kallt. Vintertid är det bra att undvika att hunden blir kall och stel innan träning. Träna gärna upp hundens muskulatur på ett skonsamt sätt. 

För att få bästa råd för din hund är det bra att prata med en expert som en veterinär. Då kan du få råd och stöd hur du bäst kan minska risken för artros hos din hund.

Hur länge kan en hund leva med artros?

Det är individuellt och beror på hur omfattande artros utvecklats hos hund. Många kan med rätt behandling leva länge med bibehållen livskvalitet. Mycket beror på hur snabbt artrosen bryter ner brosk och hur mycket smärta hunden lider av.

Genom att anpassa motion, hellre många korta promenader än långa kan en hund leva bättre med artros. Att upptäcka ledsjukdomar tidigt bidrar även till att rätt medicin och behandling kan sättas in. Därför bör du kontakta veterinären om du misstänker någon ledsjukdom.

Täcker en hundförsäkring vård vid artros?

Det beror helt på omfattningen av försäkring och försäkringsbolag samt hur artros har utvecklats. En hundförsäkring kan täcka ledsjukdomar om hunden försäkrats innan den utvecklat artros. När hunden väl utvecklat artros är det svårt att byta försäkringsbolag eller teckna en försäkring som ersätter vård och behandling. 

Du kan öka chanserna att få ersättning för veterinärkostnader vid artros hos hund om du försäkrar hunden i tidig ålder. Det går att jämföra hundförsäkringar som inkluderar undersökningar, rehabilitering och medicin vid ledsjukdomar. Granska även villkoren om det finns några rasspecifika undantag vid ledsjukdomar.

Källor:

https://evidensia.se/djurvardguiden/artros-hos-hund/#Medicinering

https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/artros-hos-hund/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884849/

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *