Att adoptera är ett alternativ till att köpa en hund och det finns lite att tänka på kring försäkring. Hundar som behöver omplaceras och adopteras finns i Sverige och utomlands. Det finns såväl valpar som vuxna hundar och olika raser. Att adoptera en hund med brokigt förflutet har en del utmaningar men är även givande.
Det finns många möjligheter att adoptera en hund i Sverige via olika organisationer. En del väljer att importera hund i samband med adoption vilket är en annan process. Framför allt när det kommer till hundförsäkring.
Här kan du läsa en guide till hur du kan välja rätt hundförsäkring när du adopterar hund. Du får även tips på vad du ska tänka på när du adopterar hund.
Adoptera en vuxen hund – hur fungerar det med försäkring?
Att adoptera en vuxen hund har både för och nackdelar. Fördelarna är att du inte behöver genomgå valpstadiet med allt det innebär. När det kommer till hundförsäkring finns det olika alternativ, hundens ålder kan vara avgörande.
Samtidigt är det ofta möjligt att hitta en hundförsäkring om du adopterar en vuxen hund. Beroende på försäkringsbolag går det att nyteckna hundförsäkring men åldersgränsen kan variera.
Vill du jämföra hundförsäkringar för vuxna hundar kan det finnas vissa undantag för tidigare sjukdomar. Det kan även finnas vissa rasspecifika undantag och ibland kan det även krävas ett veterinärintyg.
Är hunden du ska adoptera redan försäkrad går det i de allra flesta fall smidigt att ta över försäkringen vid ägarbytet. Kontakta försäkringsbolaget där hunden är försäkrad för bästa information om hur du går tillväga.
Adoptera valp eller unghund – ett större utbud av hundförsäkringar
Det är inte bara äldre eller vuxna hundar som adopteras. Hos hundorganisationer, i Sverige och utomlands går det att adoptera yngre hund eller valp. Adopterar du en valp i Sverige kan du enkelt jämföra många hundförsäkringar. När du jämför försäkringar till valp och yngre hund kan du tänka på:
1. Omfattning av veterinärvården i hundförsäkringen
De flesta försäkringsbolag erbjuder flera olika nivåer den del som rör veterinärvårdsbeloppet. Priserna för försäkringen mellan nivåerna skiljer sig åt. Veterinärvårdsersättning är den del som täcker vid olyckor och sjukdomar.
I de mer omfattande nivåer kan även medicin, rehabilitering och mer avancerad veterinärvård ingå. Vilken försäkring som är bäst för just dina behov är en smaksak och vilket skydd man anser sig behöva.
2. Vilken självrisk som går att välja i försäkringen
Självrisken är den del av veterinärvården du betalar själv. Den kan vara rörlig, det vill säga att du betalar en viss procent av kostnaderna själv. Självrisken kan även vara fast och då vet du på förhand ungefär vad kostnaderna kommer bli.
En annan del är hur länge självrisken gäller, det vill säga den period som du sedan inte behöver betala självrisk vid nytt veterinärbesök. Hos vissa försäkringsbolag kan även självrisken bli högre i takt med att hunden åldras.
3. Eventuella tilläggsförsäkringar
Flera försäkringsbolag erbjuder olika tilläggsförsäkringar. När du adopterar en yngre hund eller valp kan du många gånger välja till olika skydd. Det kan vara exempelvis tandvårdsförsäkring, livförsäkring eller användbarhetsförsäkring.
Användbarhetsförsäkring kan vara lämplig om du adopterar en jakthund och avser jaga. Eller om den adopterade hunden ska användas som brukshund. Du kan kontrollera specifika villkor för att teckna olika tilläggsförsäkringar.
4. Adoptera tik eller hanhund – vad gäller vid dräktighet i försäkringen?
När du adopterar hund kan det hända att den redan är kastrerad. Det gäller både tikar och hanhundar. I de fallen kan försäkringen bli billigare eftersom kastrering till viss del förebygger sjukdomar och besvär.
Är hunden inte kastrerad och tik kan det vara bra att granska vad som gäller vid en eventuell dräktighet. Vissa försäkringar inkluderar veterinärvård vid komplikationer under dräktigheten och förlossning. Bland annat kan det försäkringen ge ersättning vid kejsarsnitt. Observera att det kan finnas rasspecifika undantag i villkoren.
5. Har hunden du adopterar medfödda defekter eller sjukdomar?
I vissa fall finns det ingen eller lite information om den hund du adopterar. Det kan vara för den blivit övergiven eller tidigare ägare aldrig gått till veterinären med hunden. Det kan därför krävas ett veterinärintyg när du adopterar hund utan tidigare bakgrundskontroller.
Försäkringsbolagen kan även ha undantag för kända sjukdomar och skador. Det kan även finnas en viss karenstid, det innebär att försäkringen bara ersätter vid olycksfall inte vid sjukdom. Därför är det bra att granska villkoren kring undantag, karenstid och vad som gäller om hunden har medfödda problem.
Adoptera hund – tänk på detta innan du bestämmer dig
Organisationer och hundförmedlingar hjälper ofta till med allt underlag du behöver för att kunna försäkra en adopterad hund. Är det en okänd förmedling eller du inte får stöd i frågor som rör hundens hälsa kan det vara bra att välja en annan förmedling.
I regel får du även hjälp att hitta den hund som matchar din livsstil och behov. Många gånger får du fylla i hur du bor, hur många som finns i hemmet och förutsättningar. På så sätt går det att matcha rätt hund med rätt personer. Ofta blir det väldigt lyckade matchningar oavsett ålder på den hund du väljer att adoptera.
Så här förbereder du dig när du adopterar hund
Adoptera valp innebär ofta att information om hundens föräldrar saknas. Det kan innebära att man inte alltid vet vilket nedärvt beteende som finns eller vilken hälsa föräldrarna har. Eftersom valpen kan ha haft en relativt tuff uppväxt kan det vara mer utmanande att för ägaren. Det kan krävas mer tid och energi i början med uppfostran, framför allt tålamod. Det är viktigt att ha förståelse för att hunden kan ha svårt att lita på människor.
Eftersom det inte är ovanligt att adopterade hundar har ett mer brokigt förflutet än hundar som fötts upp i trygga hem behövs tid. Var beredd att ge hunden mycket tid till att vänja sig vid sitt nya hem. Har hunden haft flera hem tidigare kan det ta tid att vinna tillit. Förmedlingar och organisationer finns ofta som stöd första tiden.
Källor:
https://hundarutanhem.se/for-adoptorer/forsakring/
https://www.gp.se/livsstil/fyra-tips-till-dig-som-vill-adoptera-hundar-utan-hem-1.36003318